Dane, “Mağdur olduk, paramıza çöktüler bir yandan. 6 milyonunu kendimiz kullandık 6 milyonuna da kredi çektik şimdi 150, 150 (bin) her ay Ziraat Bankası’na kredi ödüyoruz. Buradan da bir lira gelir yok. Köyde kendi evimize bile veremiyoruz, böyle bir yasaları var, buranın dışında kullanamam bunu... Dünyada enerji krizi var diyor, hazır enerjiyi bedelsiz istiyor, böyle bir şey olur mu? Benden bedelsiz enerji istiyor çektiğim kredileri de almasınlar o zaman. Hayvancılığı destekleyecek diyorlar ben bunların kredisine her ay hayvan satıyorum” diye konuştu.

Niğde’de güneş enerjisi paneliyle elektrik üretim sistemi kuran yatırımcılara yönelik uygulamaya konulan son düzenleme ile ilgili yatırımcılar yaşadıkları sıkıntıyı CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e anlattı. Toplamda 12 milyon TL yatırım yaptığını belirten iş insanı Ergun Dane, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:

“BENDEN BEDELSİZ ENERJİ İSTİYOR, ÇEKTİĞİM KREDİLERİ DE ALMASINLAR O ZAMAN”

“Mağdur olduk, paramıza çöktüler bir yandan. 6 milyonunu kendimiz kullandık 6 milyonuna da kredi çektik şimdi 150, 150 (bin) her ay Ziraat Bankası’na kredi ödüyoruz. Buradan da bir lira gelir yok. Köyde kendi evimize bile veremiyoruz, böyle bir yasaları var, buranın dışında kullanamam bunu. Arazimizde, öbür sulama kuyularımızda kullandırmıyor. İşe başlarken tükettiğini tüketeceksin, kalanın tamamını 10 yıl sözleşmeli devlet olarak alacağız dedi. Şimdi bedelsiz diyorlar. Bir de geriye dönük yasa, 2019’dan bugüne kurulanların tamamı. Dava açtık, sonuç bekliyoruz ama hiç çıkacak gibi değil. Dünyada enerji krizi var diyor, hazır enerjiyi bedelsiz istiyor, böyle bir şey olur mu? Benden bedelsiz enerji istiyor, çektiğim kredileri de almasınlar o zaman. Hayvancılığı destekleyecek diyorlar ben bunların kredisine her ay hayvan satıyorum.”

“YATIRIM YAPMIŞ İNSANLARI MAĞDUR EDECEK DÜZENLEMELERİN UYGULAMAYA KONULMASI YATIRIMCIYI YATIRIMDAN SOĞUTUYOR”

Gürer de konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Yatırımcıların güneş enerjisiyle elektrik üretimini özendirecek uygulamaların hayata geçirilmesi beklenirken, yatırım yapmış insanları mağdur edecek düzenlemelerin uygulamaya konulması yatırımcıyı yatırımdan soğutuyor. Üreticiden ücretsiz alınan enerji sisteme dahil edildikten sonra bu işten kim gelir sağlıyor. Ücretsiz olarak mı alınan enerji sistemde değer buluyor yoksa yatırımcı üretici enerji sistemde dağıtıcı firmalara artı gelir olarak mı veriliyor? Bu yatırımcı fazla üretimi sisteme bedelsiz verdiğinde bedelsiz mi dağıtım yapılıyor yoksa dağıtıcı enerji firmalarına kazanç mı oluyor?”