İzinsiz bağış kampanyası yapıldığı gerekçesi ile banka hesapları bloke edilen Nesin Vakfı'nın yapmış olduğu 2. itiraz da reddedildi. Yazar Aziz Nesin’in kurduğu vakıf, 4 aydır banka hesaplarındaki yaklaşık 2 milyon TL’yi ve Çatalca’daki 8 bin metrekarelik arazisini kullanamıyor.

Birgün Gazetesi'inden İsmail ARI'nın haberine göre; Yazar Aziz Nesin tarafından kurulan Nesin Vakfı’na yönelik baskılar devam ediyor. Geçen hafta İzmir’in Tire ilçesindeki 60 dönümlük zeytinliği kundaklanan, İstanbul Çatalca’da İsmailağa Cemaati’nin hedef aldığı Nesin Vakfı’nın, geçen nisan ayında banka hesapları bloke edildi. Vakıf yöneticileri, yaklaşık 4 aydır banka hesaplarında paralara ulaşamıyor.

YEREL MAHKEME ESAS HAKKINDA NİHAİ KARARINI HENÜZ VERMEDİ

Çatalca Kaymakamlığı’nın 12 Nisan tarihli kararıyla, izinsiz yardım toplandığı iddiasıyla ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunun 7’nci maddesine muhalefet edildiği gerekçesiyle Nesin Vakfı’nın Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'ndaki hesaplarını bloke etti. Ayrıca, banka hesaplarında bulunan 1 milyon 970 bin TL ile yine vakfa ait olan Çatalca Gökçeali Mahallesi’ndeki 7 bin 955 metrekarelik tarlanın mülkiyetinin de kamuya geçirilmesine karar verildi. Nesin Vakfı ise bu kararların iptali için İstanbul 3’üncü İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talepli dava açtı. Ancak, “İşlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle” açılan davada yürütmenin durdurulması talebi reddedildi. Bunun üzerine, Nesin Vakfı, Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talebinin reddi için itiraz etti. Ancak bu mahkeme de 9 Ağustos’ta Nesin Vakfı’nın yürütmenin durdurulmasına yönelik itirazını reddetti. Yerel Mahkeme ise esas hakkında nihai kararını henüz vermedi. Nesin Vakfı’nın avukatı Cenk Söbe de BirGün’e yaptığı açıklamada, mahkemenin henüz nihai kararını vermediğini vurgulayarak, “Banka hesaplarına konan blokeler için yürütmenin durdurulmasını talep ettik ve bu talebimiz reddedildi. Yürütmeyi durdurma kararı verilseydi banka hesaplarımızdaki blokeler kalkacaktı. Mahkemenin nihai kararını bekliyoruz. Önce Çatalca’da İsmailağa Cemati üyelerinin vakfımıza fiziki saldırısı oldu ve rahatsızlık verdiler. Bunun ardından banka hesaplarımız bloke edildi. Son olarak İzmir’deki 60 dönümlük arazinin 40 dönümü yakıldı. Suçluların korunduğu bir süreçle karşı karşıyayız. Tüm bunlar tesadüf gibi gelmiyor. Bunların hiç biri Nesin Vakfı’nı korkutamaz ve caydıramaz” dedi.

ALİ NESİN "HİÇ BİR USULSÜZLÜĞE RASTLANILMADI"

Aziz Nesin’in oğlu ve Matematik Köyü’nün kurucusu ve yürütücüsü, Nesin Vakfı’nın da bağışçılarından Prof. Dr. Ali Nesin de İstanbul 3’üncü İdare Mahkemesi’ne gönderdiği yazıda ise şu ifadeler yer aldı:

“Nesin Vakfı defalarca Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından teftiş edilmiştir. Müfettişlerin de belirttiği üzere, bağışlar sadece ve sadece Vakıf lehine ve çocukların eğitimi için kullanılmış ve hiçbir usulsüzlüğe rastlanmamıştır. Nesin Vakfı’nın bünyesinde 40 dolayında çocuk beslenmekte, okumakta ve eğitilmektedir. Bir o kadar da çalışanı vardır. Bir o kadar çocuğun ve gencin ailesine de uzaktan maddi ve manevi destek verilmektedir. Ayrıca çocuklarımızın etinden, sütünden, yumurtasından yararlandığı hayvanlarımız vardır. Tarlalarımız, meyve bahçelerimiz vardır. Böyle bir vakfın banka hesaplarına el koymak, izansızlık olduğu kadar, ‘önce çocuğun çıkarları’ ilkesine de terstir. ”

AZİZ NESİN KİMDİR?

Aziz Nesin, 20 Aralık 1915'te İstanbul Heybeliada'da dünyaya geldi. Babası Abdülaziz Bey, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesine bağlı Ocaktaşı köyünden gelerek İstanbul'a yerleşti. Bahçıvanlık yaparak geçimini sağladı.

Nesin, 1924'te İstanbul Süleymaniye'deki adı daha sonra İstanbul 7. İlkokulu olarak değiştirilecek olan Kanuni Sultan Süleyman İptidai Mektebi'nin 3. sınıfına gitti. İki yıl Darüşşafaka Lisesi'nde okuduktan sonra, 1935'te Kuleli Askeri Lisesi'ni, 1937'de Ankara'da Harp Okulu'nu bitirip teğmen oldu. Son olarak 1939'da Askeri Fen Okulu'nu bitirdi. Bu dönemde bir yandan da Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme Bölümü'ne devam etti.
Aziz Nesin, Ankara Harp Okulu'nu bitirmesinin ardından asteğmen rütbesiyle orduya katıldı. 1941'den başlayarak II. Dünya Savaşı yıllarında 2 yıl Trakya'da çadırlı ordugâhta görev yaptı. 1942'de Erzurum Müstahkem Mevkii İstihkam Taburu Bölük Komutanlığı'na atandı ve bir bomba kazasında yaralandı. Erzincan'da depremde yıkılmış bir cephaneliğin boşaltılmasıyla görevlendirildi. 1944'te Ankara'da Harp Okulu'nda açılan ilk tank kursuna katıldı. Aynı yıl Zonguldak'ta uçaksavar top mevzileri yaptırmakla da görevlendirildikten sonra üsteğmen rütbesindeyken "görev ve yetkisini kötüye kullandığı" suçlamasıyla askerlikten uzaklaştırıldı.

İki defa evlenen yazar, Vedia Nesin ile yaptığı ilk evliliğinden Oya (d. 1940) ve Ateş (d. 1942), Meral Çelen ile yaptığı ikinci evliliğinden ise Hüseyin Ali (d. 1956) ve Ahmet Aziz (d. 1957) adlarında toplam 4 çocuk sahibi olmuştur.

Nesin, 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak üzere gittiği Sivas'ta 37 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Oteli Katliamı'ndan sağ kurtuldu.

Yazar Nesin, söyleşi ve imza günü için gittiği Çeşme Alaçatı'da, 5 Temmuz'u 6 Temmuz'a bağlayan gece sabaha karşı geçirdiği kalp kriziyle hayatını kaybetti. 7 Temmuz 1995'te vasiyeti gereği hiçbir tören yapılmaksızın ve yeri belli olmayacak şekilde Çatalca'daki Nesin Vakfı'nın bahçesine gömüldü.

UNESCO'nun yayınladığı Index Translationum adlı dünya çeviri bibliyografyasına göre Aziz Nesin, Türkçe eser veren yazarlar arasında Orhan Pamuk, Yaşar Kemal ve Nazım Hikmet'in ardından eserleri yabancı dillere en çok çevrilen dördüncü yazar konumundadır.