Hafta başında gerçekleştirilen AK Parti'nin sürpriz Merkez Karar Yönetim Kurul (MKYK) toplantısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beşar Esad'la ilgili sözlerinin damga vurduğu ortaya çıktı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Ağustos’ta Soçi’de görüştüğü Putin’in, Suriye’ye yönelik operasyonu gündeme geldiğinde, “Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz çok daha isabetli olur gibi bir yaklaşımı var” demişti. Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra “Erdoğan ile Esad görüşecekler mi?” diye bir tartışma başlamıştı.

İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir selvi, Erdoğan'ın Beşar Esad'la görüşme konusunda yaptığı açıklamayı köşesine taşıdı. İşte yazının o bölümü:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şanghay ziyareti, hafta başında yapılan AK Parti MKYK toplantısında da gündem oluyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Semerkant’ta Esed’le görüşeceğine dair haberler olduğu hatırlatılarak, “Erdoğan ile Esed görüşecek mi?” diye soruyorlar. Çavuşoğlu, “Esad Şanghay beşlisine gelmiyor. Böyle bir davet de yok” diyor.

Ancak Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu yanıtından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan sözü alıyor ve şu tarihi açıklamayı yapıyor, “Keşke Esed Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm. Ama o oralara gelemez. Onun yüzünden, onun tutumundan dolayı Suriye bölünmek üzere. O kendi iktidarını korumak için muhaliflerle savaşa tutuştu. Kendi iktidarını korumayı tercih etti. Kendi kontrol ettiği alanları korumayı düşündü. Ama büyük toprakları koruyamadı” diyor. "