Myanmar'da 8 Kasım 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla yapılan askeri darbenin ardından kabinedeki 24 bakan ve yardımcıları görevden alındı.

Myanmar ordusuna ait Myawaddy televizyonundan yapılan duyuruda, askeri idarenin, eski Devlet Başkanı Win Myint hükümetindeki bakanların görevine son verdiği ve ilk aşamada 11 yeni bakanın görevine atandığı bildirildi. Açıklamada, yeri doldurulan bakanlıklar arasında hazine, sağlık, enformasyon, dışişleri, savunma, sınır güvenliği ve içişlerinin bulunduğu kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Myanmar Birliği Cumhuriyeti lideri Aung San Suu Çii ve Devlet Başkanı Win Myint dün gözaltına alındı. Myanmar ordusu, üst düzey siyasetçilerin ''seçim hilesine yanıt olarak gözaltına alındığını'' açıklayarak ülke yönetimine el koyduğunu ve ülkede 1 yıllık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Operasyon, sivil hükümet ile ordu arasındaki gerilimin ve askeri darbe söylentilerinin ardından geldi. Silahlı kuvvetlere ait televizyon kanalında, iktidarın Başkomutan Min Aung Hlaing'e devredildiği, bir yıllık olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu. Myanmar ordusundan yapılan açıklamada, Suu Kyi ve diğer siyasi liderlerin, 'seçim hilesine' yanıt olarak gözaltına alındığı söylendi.