CHP Adana Milletvekili ve yüksek jeoloji mühendisi Müzeyyen Şevkin, 2021 yılında AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilen Fay Yasası Teklifi’ni TBMM’ye tekrar sundu. Şevkin, “Bugün 24 ilimiz, 500’ü aşkın köyümüz ve 100’ü aşkın ilçemiz doğrudan fay zonları üzerinde bulunuyor. Bu fay zonlarının muhakkak bilimsel olarak çalışılması; paleosismik jeolojik veriler ve mikro-bölgeleme çalışmaları yapılarak imar planlana bu zonların işlenmesi ve bu bölgenin kesinlikle yapı yasaklı alan olarak ilan edilmesi gerekiyor” dedi.

Müzeyyen Şevkin’in 2020 yılında TBMM’ye sunduğu ve ‘Fay Yasası’ olarak bilinen ‘7296 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ 2021 yılında görüşülmüş, ancak AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.

Şevkin, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen, 11 ilde büyük yıkıma ve can kaybına neden olan depremin ardından, söz konusu kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na tekrar sundu.

Müzeyyen Şevkin, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“6 Şubat 2023 tarihinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler ülkemizde bir afete neden oldu. 40 bine yakın insanımızı kaybettik, 100 bine yakın bina hasar gördü ve 100 milyara yakın ekonomik kayıp var. Can kayıplarının hiçbir şekilde geri getirilmesi mümkün değil. Bu deprem, bağıra bağıra bilim insanlarının uyardığı bir depremdi. 11 ilimizde ağır yıkımlara neden oldu. 2020 yılında, Fay Yasası’nın çıkarılmasına ve 1959 yılında çıkarılmış olan Afet Yasası’nın günümüz koşullarına uygulanmasına dair bir kanun teklifi sunmuştum Meclis’e. 2021’de Meclis’e geldi ve ne yazık ki AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

“BU BÖLGENİN KESİNLİKLE YAPI YASAKLI ALAN OLARAK İLAN EDİLMESİ GEREKİYOR”

Siyaset üstü bir konudur. Mutlaka siyasetin dışında akıl ve bilimin öncelenmesi gereken bir konudur. Bugün 24 ilimiz, 500’ü aşkın köyümüz ve 100’ü aşkın ilçemiz doğrudan fay zonları üzerinde bulunuyor. Bu fay zonlarının muhakkak bilimsel olarak çalışılması gerekiyor. Paleosismik jeolojik veriler ve mikro-bölgeleme çalışmaları yapılarak imar planlana bu zonların işlenmesi gerekiyor ve bu bölgenin kesinlikle yapı yasaklı alan olarak ilan edilmesi gerekiyor. Can kayıplarının önüne geçebiliriz, maddi kayıpların önüne geçebiliriz. Bu Fay Yasası’nın bir an önce hayata geçirilerek Meclis’te kabul edilmesini umuyorum. İkinci kez, tekrar bu kanun teklifini Meclis’e sundum. Umuyorum yüce Meclis’imiz bu kanun teklifimizi kabul eder, aklın ve bilimin öncülüğünde, önleyemesek de depremlere karşı can kayıplarını en aza indirecek önemleri alırız. Yüce milletimizin başı sağ olsun.”