Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti sonrası MHP’nin resmi bir açıklama yapmamasına ilişkin, “Sinan Ateş konusunda da Allah’tan rahmet diliyorum. Konu yargıdadır. Savcılığın takip ettiği bir konu, emniyetin soruşturduğu bir konu, yargıya intikal etmiş bir konu. Birileri sanki öyle bir hava oluşturuyor ki emniyet sanki bununla hiç ilgilenmemiş, sanki savcılık hiç soruşturma yapamamış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Yargılama sürecinde olan bir konuyla ilgili daha farklı, daha fazla ne söylenmesi beklenebilir ki” dedi.

Mustafa Destici, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bugün basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ankara’da bir otelde düzenlenen buluşmada Destici, 2022 yılının kısa bir değerlendirmesini yaptı ve gazetecilerin sorunlarını yanıtladı. Destici, şunları söyledi:

“2022 yılında bizi üzen, sıkıntıya sokan hadiseler de oldu, bunun yanında ülkemizi sevindiren hadiseler de yaşandı ama zor bir yıldı. 2022 yılında da pandeminin ektilerini yaşamaya devam ettik. Tüm dünya bunu gördü; Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Amerika kıtası, Asya kıtası. Bütün bunları kıyasladığınızda ülkemiz, gerçekten sağlık konusunda başarılı bir sınav verdi, Avrupa’nın bütün ülkelerinden daha başarılı bir sınav verdi.

“EN BÜYÜK PROBLEM HAYAT PAHALILIĞI VE ENFLASYON”

Pandeminin bize olumsuz yansıması sadece hastalık ve ölümler değil, aynı zamanda ekonomik olarak da büyük bir zorluk yaşadık, tüm dünya yaşadı. Biz hâlâ bunu tam olarak atlatabilmiş değiliz ama iyileşmeye doğru güçlü bir adım atıldığına şahitlik ediyoruz. En büyük problem, hayat pahalılığı ve enflasyon. Enflasyonda şu anda 20 puanın üzerinde bir aşağı doğru düşüşü aralık ayı sonuyla görmüş olduk. Ocak ayı sonuyla benzer bir düşüşle yine karşılaşacağız.

“HAYAT PAHALILIĞI KONUSUNDA ENFLASYONLA ORANTILI BİR DÜŞÜŞ GERÇEKLEŞİYOR MU, BUNDAN EMİN DEĞİLİZ”

Hayat pahalılığı konusunda enflasyonla orantılı bir düşüş gerçekleşiyor mu, bundan emin değiliz. Pazara, markete alışverişe gittiğimizde bütün fiyatların aynı oranda düştüğünü göremiyoruz. Bunu da önümüzdeki günlerde görmemiz gerektiğini bir kere daha ifade etmek istiyorum. En çok, düşük gelirli vatandaşlarımız olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

“ARTIŞ YÜKSEK AMA RAKAMA BAKTIĞINIZDA RAKAM YİNE DÜŞÜK OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Asgari ücret, enflasyon üzerinde bir artışla belirlendi. Düşük maaşlı emekli ve memur zamlarına yüzde 58’lik bir atış gerçekleştirildi, diğer memur ve emeklilere yüzde 30 yapıldı. Artış yüksek ama rakama baktığınızda rakam yine düşük olarak görülüyor. 5 bin 500 ile ne yapacak vatandaş? Asgari Ücret Tespit Komisyonu gibi bir komisyon kurulmalı, hükümetle birlikte işçi, esnaf, çiftçi, sosyal politika uzmanları olmalı ve bunlar asgari geçim rakamını belirlemeli.

Temel problemlerimizden bir tanesi, bizi aşağı doğru çeken terör. 40 yıla yakın bir süredir mücadele ediyoruz ve bize çok ağır maliyetleri var. Bizim şu anda ülke olarak borç toplamımız 460 milyar dolar. Bunun iki katından fazlasını harcamışız. Böyle bir rakamı vatandaşa, istihdama harcamış olsaydık daha büyük bir Türkiye olacaktık.

“ANAYASA’MIZA GÖRE TERÖRLE İLTİSAKI OLAN PARTİ KAPATILIR MI, KAPATILMAZ MI”

Demokrasi, barış, milli irade; bunlara saygımız sonsuz ama önemli olan devletin varlığı. Milletin geleceğini nasıl teminat altına alacağız? Anayasa Mahkemesi’nde bir kapatma davası sürüyor, PKK’nın siyasi şubesi ile ilgili. Anayasa’mıza göre terörle iltisakı olan parti kapatılır mı, kapatılmaz mı? Bana diyor ki bazıları ‘Siyasi sonuçları olmaz mı?’ Hukuk neyi gerektiriyorsa onu yapmak gerekmiyor mu? HDP’nin PKK ile ilgisini yok diyebilir mi hiç kimse?”

“SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİNİ GASP EDECEKSİNİZ”

Destici, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Altılı Masa’nın adayının cumhurbaşkanı seçilmesi halinde masadaki altı genel başkanın cumhurbaşkanı gibi imza yetisine sahip olacağı yönündeki açıklamasına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Seçilmiş cumhurbaşkanının yetkilerini gasp edeceksiniz. Halkın yüzde 50’sinden fazlasının oyuyla cumhurbaşkanı seçeceksiniz, ama ülkeyi o yönetmeyecek. Kukla bir cumhurbaşkanı olacak, bir noter vazifesi görecek, ama ülkeyi altı tane partinin genel başkanı yönetecek. Peki yönetebilecek mi? Aday bile belirleyememiş Altılı Masa, dış politikada onlarca konu başlığında nasıl bir fikir birliğine varacak? Ekonomide nasıl fikir birliğine varacak? Örneğin İstanbul Sözleşmesi; birisi ‘getirelim’ diyecek, diğer ‘getirmeyelim’ diyecek. O zaman ne yapacaklar? Seçimi kazanmaları bize göre mümkün değil.”

“ALKOLLÜ İÇECEKLER BİR KERE KÖTÜ ALIŞKANLIK. YASAKLANMASINI KİMSE DÜŞÜNMÜYOR ZATEN, EN AZINDAN FİYATININ ÜZERİNE BİRAZ VERGİ KOYARAK TÜKETİMİ AZALTILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Destici, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun alkollü içkilerdeki vergi artışına yönelik tepkinin sorulmasını üzerine, “Sadece alkollü içecekler ilgili bir vergi artışı ya da fiyat artışı yok ki. Türkiye’deki hemen hemen bütün ürünlerle ilgili, mesela araç muayeneleriyle ilgili fiyat artışı var. Bana göre de çok yüksek. Sırf Kemal Bey sadece alkollü içeceklere sahip çıkarsa bunun takdirini milletimiz yapar. Tam tersi, ben farklı düşünüyorum. Alkollü içecekler bir kere kötü alışkanlık. Yasaklanmasını kimse düşünmüyor zaten, en azından fiyatının üzerine biraz vergi koyarak tüketimi azaltılmaya çalışılıyor. Kemal Bey istiyor ki içmeyene de içirelim, içmeyene de sigara içirelim” dedi.  

“ALTILI MASA’NIN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİNDEN BİRİSİ SANDIK GÜVENLİĞİYMİŞ. ÇOCUKLAR GÜLER”

Destici, seçim güvenliğine ilişkin soruya, “Bir kere, Türkiye’de hiçbir dönemde seçim güvenliği tehlikeye girmemiştir, hep güven içinde yapılmıştır. Demokratik yapılmadığı dönemlerde oldu mu? Oldu. O da tek parti CHP dönemi ya da darbe dönemleridir. Özellikle de sandık güvenliği ile ilgili hiçbir problem yaşanmamıştır ve yaşanmaz. Altılı Masa’nın önemli gündem maddelerinden birisi sandık güvenliğiymiş. Çocuklar güler” yanıtını verdi.  

“YARGILAMA SÜRECİNDE OLAN BİR KONUYLA İLGİLİ DAHA FARKLI NE SÖYLENMESİ BEKLENEBİLİR Kİ”

Destici, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in silahlı saldırı sonucu öldürülmesi sonrası MHP’nin resmi bir açıklama yapmamasına ilişkin sorulan soruyu da şöyle yanıtladı:

“Sinan Ateş konusunda da Allah’tan rahmet diliyorum. Konu yargıdadır. Savcılığın takip ettiği bir konu, emniyetin soruşturduğu bir konu, yargıya intikal etmiş bir konu. Birileri sanki öyle bir hava oluşturuyor ki emniyet sanki bununla hiç ilgilenmemiş, sanki savcılık hiç soruşturma yapamamış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Yargılama sürecinde olan bir konuyla ilgili daha farklı, daha fazla ne söylenmesi beklenebilir ki? Biz, Büyük Birlik Partisi olarak kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz, ailesine başsağlığı diliyoruz. Biz, olayın tamamen bu süreçlerinin bitimini, kamuoyunun sabırla beklemesi gerektiğini söylüyoruz.”