CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, fındık çiftçisine dekar başına verilen gübre desteğinin 8 liradan 21 liraya çıkarılmasını eleştirerek, “O verilen para, 21 lira, sadece iki ocağa gübre atmaya yetiyor. Bir dönüm 40-50 ocak. Yani 40-50 ocaktan sadece iki ocağa atılacak kadar gübre desteği veriyor” dedi.

Mustafa Adıgüzel, bugün yaptığı açıklamada, fındık çiftçisine dekar başına verilen gübre desteğinin 8 liradan 21 liraya çıkarılmasına tepki gösterdi. Adıgüzel, şöyle konuştu:

21 LİRA, SADECE İKİ OCAĞA GÜBRE ATMAYA YETİYOR”

“Hükümet, fındıkta gübre desteğini ve mazot desteğini açıkladı. Gübre desteğini 8 liradan 21 liraya çıkarmış. Çok bir artış yapmış gibi birileri de bunu methediyor. Arkadaş, sizin gübre fiyatlarından haberiniz var mı? Geçen yıl 2 bin lira olan gübre, şimdi 10 bin lira, verim gübresi 16 bin lira. Geçen yıl bir dönüme 100 liralık gübre atılırken şimdi 500-800 lira atılıyor. Arada fark 400 lira, 700 lira. Onlar kaç lira fark vermiş? 13 lira. Bunu bu şekilde kıyaslamanız lazım. Yani hükümet, kendi yandaşlarına, Cengiz’e destek verirken, Cengiz’in vergi borçlarını affederken, havaalanına ödenmesi gereken paraları ötelerken, kapalı fabrikaya bile baca filtresi takılmadığı için kapalı olan fabrikaya bile geçen yıl 1 buçuk milyon lira yardım yaparken hiç hesaba ve kitaba bakmıyor. Ama mesele çiftçi olduğu zaman maalesef böyle küçük hesaplar yapıyor. O verilen para, 21 lira, sadece iki ocağa gübre atmaya yetiyor. Bir dönüm 40-50 ocak. Yani 40-50 ocaktan sadece iki ocağa atılacak kadar gübre desteği veriyor.

“BU HÜKÜMET ÇİFTÇİNİN DOSTU DEĞİL. BU HÜKÜMET YANDAŞLARIN, BEŞLİ ÇETENİN DOSTU”

Biz ne demiştik? Biz, geçtiğimiz günlerde bir Fındık Kanunu teklifi verdik. Gübre desteğini, dönüm başına dört kilo fındık, bugünkü fiyatla 208 lira para verdik. Onlar, bizim verdiğimizin onda birini layık gördüler. Peki alan bazlı gelir desteği nerede? 10 yıldır aynı; 170 lira. Bir kuruş atmadı. Dolar nereden nereye gitti? Enflasyon nereden nereye gitti? Altın, döviz nereden nereye gitti? Akaryakıt nereden nereye gitti? Fakat alan bazlı gelir desteği hâlâ yerinde sayıyor. Çünkü bu hükümet, çiftçiye bizim baktığımız gibi bakmıyor. Bizim gördüğümüz göz ile bakmıyor. Tepeden bakıyor. Çünkü bu hükümet, çiftçinin dostu değil. Bu hükümet, yandaşların Beşli Çetenin dostu.”