CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen balların 15'inden 14'ü hileli çıktı. Hem sağlığımızı hem de uluslararası alanda imajımızı bozuyorlar… En fazla 50 gün sonra, iktidara geldiğimizde, bu işi analiz etmiş kişiler olarak, aynı zamanda bir Ordu Milletvekili olarak bunları hem mevzuat açısından kıstıracağız hem de denetimlerini sahada iyi yaparak insanlarımızın sağlıklı bal tüketmesini, Türkiye’nin de dünyada daha iyi bir imajla sağlıklı bal ihraç etmesini sağlayacağız” dedi.

Mustafa Adıgüzel, bugün TBMM’de yaptığı açıklamada, Türkiye’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen her 15 baldan 14’ünün hileli çıktığına dikkat çekerek duruma tepki gösterdi. Adıgüzel, şunları söyledi:

“Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen balların 15'inden 14'ü hileli çıktı. Aylar öncesinden söylemiştik. ‘Türkiye’deki market raflarından alınan numunelerde, marketlerdeki balların yüzde 90'a yakını tahşişli, yani hileli’ demiştik. Meclis’te, Genel Kurul kürsüsünden bunu ifade etmiştik. Aylar sonra, Türkiye'den yapılan ihracatta da aynı orana yakın hileli bal olduğu ortaya çıktı.

"HEM SAĞLIĞIMIZI HEM DE ULUSALARARASI ALANDA İMAJIMIZI BOZUYORLAR"

Hem sağlığımızı hem de uluslararası alanda imajımızı bozuyorlar. Türkiye için ekonomik değeri yüksek olan, dünyada ikinci olduğumuz bal üretiminde dünyaya daha iyi ürünler satarak daha yüksek ekonomik gelir elde etmek ve daha üst sıralara çıkmak için bu şekilde yapılan hileli ürünlerin ihracatıyla dünyadaki imajımızı da bozuyorsunuz. Bununla ilgili kanun çıkardık. Genel Kurul’da hazırda bir kanun olmasına rağmen bunu da uygulamıyorlar, yani denetim yok. Hâlâ bu sahte bal ve katkılı bal üreten şirketler, pervasızca insanlarımızın sağlığına kastetmeye devam ediyorlar.

“İKTİDARA GELDİĞİMİZDE BUNLARI MEVZUAT AÇISINDAN KISTIRACAĞIZ”

Bunları da bitireceğiz. En fazla 50 gün sonra, iktidara geldiğimizde, bu işi analiz etmiş kişiler olarak, aynı zamanda bir Ordu Milletvekili olarak bunları hem mevzuat açısından kıstıracağız hem de denetimlerini sahada iyi yaparak insanlarımızın sağlıklı bal tüketmesini, Türkiye’nin de dünyada daha iyi bir imajla sağlıklı bal ihraç etmesini sağlayacağız.”