İtalya'da 50,8 milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlerde halk, 200 sandalyeli parlamentonun üst kanadı Senato ile 400 sandalyeli parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'ndeki yeni temsilcilerini belirlemek üzere dün sandık başına gitti.

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından açıklanan sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı Giorgia Meloni'nin lideri olduğu İtalya’nın Kardeşleri partisi öncülüğündeki ittifakın seçimi kazandı. 
BBC'nin kamu yayıncısı Rai’ye dayandırdığı sandık çıkış anketlerine göre İtalya’nın Kardeşleri yüzde 22-26 arası oy aldı. Sağ ittifaktaki diğer partilerden Lig yüzde 8.5-12.5, Haydi İtalya ise yüzde 6-8 oya sahip görünüyor.

Merkez soldaki Demokratik Parti ise yüzde 17-21 arası oy oranıyla ülkenin en büyük ikinci partisi olsa da sol partiler güçlü bir seçim ittifakı kurmayı başaramadığı için iktidar şansı da düşük görünüyor.
Anketlere göre popülist 5 Yıldız Hareketi yüzde 13.5-17.5 arası oyla üçüncü sırada.
Solla birleşme kararı aldıktan sonra geri adım atan merkez partileri Eylem ve Yaşayan İtalya ise yüzde 6.5-8.5 bandında.
Bu oranlar kesin sonuçlarla teyit edilirse sağ ittifak parlamentoda çoğunluğu elde edecek. Bu durumda, seçimlerden en büyük parti olarak çıkan İtalya’nın Kardeşleri’nin lideri Giorgia Meloni muhtemelen ülkenin başbakanı olacak.
Siyasete neo-faşist örgütlerde atılan 45 yaşındaki Meloni ülkenin 2. Dünya Savaşı’ndan beri aşırı sağcı ilk başbakanı olma yolunda. Başbakanlığı teyit edilirse Meloni ayrıca ülkenin ilk kadın lideri de olacak.