Havadan alınan görüntülerde Marmara Denizi'nde müsilajın etkisini sürdürdüğü görülüyor. Pek çok kentte temizlik çalışmaları sürerken, rüzgarın da etkisi ile deniz salyası dalgalı bir seyir izliyor.

Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki sahil ilçelerinde görülmeye devam ediyor. Kartal ve Maltepe sahillerini kaplayan müsilaj, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada ve Büyükada açıklarında beyaz tabaka halinde bulunuyor. Rüzgarın durumuna göre bazı bölgelerde müsilajın seyrek dalgalar halinde bulunduğu gözleniyor.

Çanakkale Boğazı'nda ve Bursa'nın Gemlik ilçesinde de müsilaj görülmeye devam ediyor. Sabah saatlerinde rüzgarla yön değiştiren deniz salyası, kent merkezindeki feribot iskelesi, marina ve Kordon Boyu kıyılarında görülüyor. Yalova'da etkili olan müsilajın Altınova ilçesindeki tersaneler bölgesinde rüzgarla birlikte dağıldığı görüldü.

TEMİZLİK ÇALIŞMALARI

Kadıköy'de Caddebostan sahilinde "müsilaj temizliği seferberliği" kapsamında 2 gündür yürütülen çalışmalar bugün de sürdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, deniz salyalarını süzgeçlere doldurarak atık torbalarına koydu. Öte yandan tekneler, deniz süpürgeleri ve botların çalışmaları da açık denizde devam ediyor. İBB’ye ait bazı tekneler ise Caddebostan sahilinde dip temizliği yapıyor.

YÖK’TE ACİL TOPLANTI

YÖK'te Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa acil çözüm için toplantı yapıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “akademik dünyanın bu konuda hem eylem hem de bilimsel olarak bir seferberlik yürütme kararlılığında olduğunu” söyledi. Saraç, son yıllarda Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında görülen müsilajın sadece görsel kirliliğe sebep olmadığını, aylarca denizin üst tabakasında kalarak balıkçılığı etkilediğini ve ekonomik kayıplara da sebep olduğunu dile getirdi. Saraç, bünyesinde hastalık yapıcı bakteri ve virüs bulundurması nedeniyle bir sağlık sorununun da meydana gelebileceğini vurguladı.