Kandıra Cezaevi'nde işkence gördüğünü ve cinsel saldırıya uğradığını anlatan Garibe Gezer, şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Cezaevi idaresi, intihar ettiğini iddia etti.

GEZER "YAŞADIKLARIM DUYULSUN" DEMİŞTİ

Garibe Gezer, darp edilip, yerlerde sürüklenmiş, süngerli oda işkencesine ve  gardiyanların cinsel işkencesi ile karşı karşıya kalmıştı. Defalarca “yaşadıklarım duyulsun” çağrısı yapmıştı. Dün Kandıra Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Kandıra Cezaevi'nde olan 28 yaşındaki Garibe Gezer'in intihar ettiği söylendi. Avukatları beklenmeden de apar topar otopsisi yapıldı. Avukatları dün cezaevine alınmadı. Kamuoyu baskısı sonrası geç saatlerde cezaevine giren avukatları "Neyin üstü örtülmek isteniyor?" diye sormuştu.

İHD ve TİHV'nin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin  73. Yıldönümünde, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası açılışı dolayısıyla, Sultanahmet Meydanında gerçekleştirdiği basın açıklamasında HDP Milletvekili Musa Piroğlu ile konuştuk.

"BU BİR İNTİHAR DEĞİL, BU BİR CİNAYET"

"Garibe Gezer uzunca bir süredir taciz ve işkence şikayeti, ağır muamele şikayeti ile gündemdeydi" diyerek sözlerine başlayan Piroğlu, "Bu bir intihar değil, bu bir cinayet" ifadesini kullandı.

Piroğlu, "Katilleri ve sorumluları belli. Bu cinayetin temel sorumlusu hapishane idaresidir. Bu cinayetin temel sorumluları Garibe Gezer'e işkence yapanlardır, Adalet Bakanlığı'dır, bu şikayetleri görmezden gelen herkestir" dedi.

Piroğlu, "Herkes şunu bilsinki işkencede zaman aşımı yoktur. Bugün iktidarın gölgesine sığınarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun gölgesine sığınarak hapishanelerde tutsaklara işkence edenler, eziyet edenler, hasta tutsakları ölüme sürükleyenler bunun hesabını vereceklerini bilmek zorundalar. Eninde sonunda işkenceden yargılanacaklar" diyerek sorumluları uyardı.

"BUNUN HESABINI SORACAĞIZ"

"Nasıl ki Nazi kamplarına yönetenler, daha sonra uluslararası ceza mahkemelerinde yıllar geçse de hesap verdilerse, nasıl ki Arjantin'de işkence yapan sorumlu yıllar sonra dolabın içinde saklanırken yakalandıysa biz peşlerinde olacağız" diyen Piroğlu, "Bütün hapishanelerde işkencecilerin ve sorumluluların peşinde olacağız, bunun hesabını soracağız" ifadelerini kullandı.

Piroğlu, "Garibe Gezer'i kurtaramadık, ona yetişemedik. Ama bilsinler ki sorumluların peşinde olmaya, hesabını sormaya devam edeceğiz. Buradan tekrar uyarıyorum buna yeltelenleri, işkence edenleri bir kez daha uyarıyoruz. Hesabı mutlaka sorulacak. O yüzden bu tarzdan vazgeçin. İçişleri, Adalet Bakanlığı'nı görevlerini yerine getirmeye çağırıyorum" dedi.