ABD seçimleri öncesi adaylardan Joe Biden'ın Türkiye'yle ilişkilerini inceleyen Murat Yetkin, Biden'ın 1980 darbesi öncesi Türkiye'ye gelerek bazı talepleri ilettiğini, ancak sonuç alamadığını belirtti.

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınladığı son yazısında ABD başkan adaylarından Joe Biden'ın Türkiye ile olan geçmişine kısaca yer verdi. Biden'ın yaptığı ziyaretleri inceleyen Yetkin, ilk temasın 1980 darbesi öncesinde gerçekleştiğini aktardı. Biden'ın ve daha sonra gerçekleşen ziyaretlerde ABD'nin istediğini alamadığını belirten Yetkin, tüm istenilenlerin askeri darbe sonrasında gerçekleştiğini belirtti.

"ERDOĞAN'I KISIKLI'DA ZİYARET ETTİ"

Biden'ın yakın dönem temaslarını da aktaran Yetkin'in yazısının bir bölümü şu şekilde: "Biden 2013’te Mısır’da seçilmiş başkan Muhammed Mursi’nin, Suudi Arabistan’ın arka çıktığı Genelkurmay Başkanı Abdel Fettah Sisi tarafından devrilmesi öncesinde de gülüşünü yüzünden eksik etmeden Mursi’ye ABD taleplerini doğrudan ileten kişi olmuştu. Biden, Başkan Yardımcısıyken Türkiye ve (önce başbakan, sonra cumhurbaşkanı olarak) Tayyip Erdoğan ile sık temas etti. Hatta 3 Aralık 2011’de, Erdoğan’ın bağırsak ameliyatı olmasından sonra onu Kısıklı’daki evinde ziyaret etti; böylece Erdoğan da ameliyat sonrası ilk görüntüleri vermişti. Henüz 2012 Ocak ayında emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tutuklanmamış, Şubat başında MİT Müsteşarı Hakan Fidan sorgulanmak istenmemişti. Biden seçim kampanyası sırasında Erdoğan ve Türkiye’ye yönelik sert çıkışlarda, Rus yapımı S-400 füze alımı nedeniyle yaptırım uyarılarında bulundu. Kırk yıldır bizzat tanıdığı Türkiye’nin ABD açısından stratejik değerini bildiğini var sayıyoruz. Türkiye’nin Rusya’ya daha da yakınlaşmasına neden olacak bir hamle yapması yüksek ihtimal değil. Ama özellikle Trump-Erdoğan ilişkisinin üzerine gitmeye çalışması sürpriz olmamalı. Tabii eğer kazanırsa. Yakında anlarız."