Gazeteci yazar Murat Yetkin, orman yangınları sürerken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan bir kanunla, orman ve kıyıların yağmaya açıldığını yazdı. Kanuna göre, "kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufu" Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yetkisine bırakılıyor. Hangi alanların kapsama gireceğini ise doğrudan Cumhurbaşkanı belirliyor. Murat Yetkin, Yetkin Report'ta yayınlanan yazısında, yasanın sonuçlarını şöyle özetledi: "Böylece daha Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken orman arazilerinin Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri adı altında turizm yatırımcılarına açılması, kıyıların halkın ücretsiz kullanımını zorlaştırıyor, belediyelerin yetki ve gelirleriyse tırpanlıyor." dedi.

"KAMU YARARI" DENİLEREK TURİZMCİLERE

Murat Yetkin'in yazısında öne çıkan noktalar şöyle; "Tesadüf bu ya, 7334 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, tam da orman yangınlarının başladığı 28 Temmuz 2021’de Resmî Gazetede yayınlandı. Kanunun 1’inci maddesi “d” fıkrasına göre, “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. “Yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan” edilecek bu alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek."

MARİNALARDAN YAYLALARA KADAR

"Kanunun 6’ıncı maddesine göreyse Millî Parklar içinde konaklama tesisi kurma yetkisi de Kültür ve Turizm Bakanlığına veriliyor. Ayrıca, tarım ve hayvancılığın içinde bulunduğu sıkıntıya karşı, mera, otlak, yayla gibi alanların da turizm tesisine dönüştürülmesi kapısı açılıyor. Yat limanı, marina gibi tesislerin ruhsatlandırma yetkileri de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devrediliyor. Kanuna göre Turizm Gelişim Bölgelerindeki yatırımlar için artık Çevresel Etki Değerlendirmesi de aranmayacak."

Yazının tamamı için: Yangınlar sönmeden orman ve kıyılar yeni yağmaya açılıyor