Kış aylarını başlamasıyla birlikte grip, nezle gibi üst solunum yolları hastalıklarının arttığı bugünlerde eczanelerde ilaç krizi yaşanmaya başladı.

Birçok eczanede ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotik gibi temel ilaçlar bulunmazken, elinde ilaç bulunduran eczanelerde ise stokların giderek erimeye başladığı öğrenildi.

Yaşanan ilaç krizini gündeme taşıyan Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Balı, acil önlem alınmadığı ve krizin önüne geçilmediği takdirde önümüzdeki günlerde halk sağlığını büyük bir tehlikenin beklediğini ifade etti.

‘DEPOLARDA İLAÇ YOK, ELİMİZDEKİ STOKLAR ERİYOR’

İlaç krizinin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Balı, yüzlerce ilacın şu anda depolarda ve eczanelerde olmadığına dikkat çekti.

Oda Başkanı Balı yaşanan krizle ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Hasta sayılarının arttığı, yoğun salgınların olduğu bir dönemde ilaç yoklukları halk sağlığını tehdit eder duruma geldi. Yüzlerce ilaç ya hiç yok ya da ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Gece acillerden çıkan vatandaş önce telefonla eczaneleri arıyor, ilaç varsa gidiyor.

Birçok antibiyotik, ateş düşürücü, soğuk algınlığı gibi salgın dönemlerinde sıklıkla kullanılan ilaçlar piyasada yok. Kendi eczanemde bile birçok hastayı sadece antibiyotik yok diye geri göndermek zorunda kaldım. Şu anda depolarda ilaç yok, elimizdeki stoklar da eriyor.

Sanıyorum birkaç güne eczanelerin ellerindeki stoklarda tamamen bitecek. Artık doktorlara ‘Elimizde şu kadar sayıda şu ilaçlar var' diye liste vermeye başladık.

Hastalar mağdur, eczacılar mağdur, doktorlar mağdur. Acilen önlem alınmazsa durum çok daha vahim bir hal alacak. Yetkililere en yakın nöbetçi eczaneye gidip içinde yaşadığımız kaosu görmeye davet ediyoruz. Bir kutu antibiyotik için hastaların elinde reçete ile eczane eczane dolandığını görsünler.”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, eczanelerde ve ecza depolarında yaşanan ilaç yokluğuna dikkat çekerek, “Şu durumda hastalar, eczaneye gittiğinde ilaçların neredeyse üçte birini, dörtte birini bulamıyorlar ve tedavileri eksik kalıyor. İlaç depolarının ve eczanelerin gözü şubatta yapılacak kur güncellemesinde ama bu sorun şu anda çok acil ve kur güncellemesine kadar bekleyecek durumu yok. Sektör kuruma noktasına gelmiş durumda. Bir an evvel bu duruma el atılması lazım” dedi.

Mesleği hekimlik olan Murat Emir, bugün yaptığı açıklamada, ilaç fiyat kararnamesinde belirlenen euro kuru ve gerçek kur arasındaki fark nedeniyle eczanelerde ve ecza depolarında ilaç yokluğu yaşandığını söyledi. Emir, şöyle konuştu:

“SEKTÖR KURUMA NOKTASINA GELMİŞ DURUMDA. BİR AN EVVEL BU DURUMA EL ATILMASI LAZIM”

“Gerçek euro kuru 19 liranın üzerinde ama devletin ilaç için belirlediği euro kuru 7,86 lira. Gerçek euro kuru, devletin ödediğinden 2,5 kat daha fazla. Bu da çok büyük bir ilaç sıkışıklığına neden oluyor. İlaçlar ithal edilemiyor, var olanlar satılamıyor. Depolar, eczane rafları bomboş. Vatandaş ilaç bulamıyor, eczane odaları her gün uyarıyorlar. Eczaneler neredeyse her gelen reçetenin üçte birine cevap veremiyorlar. Özellikle çocuk ilaçlarında, antibiyotiklerde, hormonlarda sıkıntı çok büyük; alarm veriyor. Ama ilgililer duyarsız kalıyorlar. Bu konunun ivedilikle ele alınması çok önemli, çünkü toplumun, çocuklarımızın sağlığı tehlike altında. Şu durumda hastalar, eczaneye gittiğinde ilaçların neredeyse üçte birini, dörtte birini bulamıyorlar ve tedavileri eksik kalıyor. İlaç depolarının ve eczanelerin gözü şubatta yapılacak kur güncellemesinde ama bu sorun şu anda çok acil ve kur güncellemesine kadar bekleyecek durumu yok. Sektör kuruma noktasına gelmiş durumda. Bir an evvel bu duruma el atılması lazım.”

Ayrıca Emir, bugün sosyal medya hesabından da konuyla ilgili şu mesajı paylaştı:

“‘SAĞLIKTA ÇAĞ ATLADIK’ DİYEN BAKAN KOCA, OLUP BİTENDEN HABERİN VAR MI”

“Eczanelerde ilaç yokluğu yüzde 30’lara ulaştı. 700 kalem ilaç yok. İnsanlar çocuklarına antibiyotik bulabilmek için eczane eczane geziyor, bulamayınca eczacı ile vatandaş karşı karşıya geliyor. ‘Sağlıkta çağ atladık’ diyen Bakan Fahrettin Koca, olup bitenden haberin var mı?”