Muğla’da orman yangınlarını önlemek için belirlenen 30 nokta dışında mangal, ateş ve semaver yakılması yasaklandı.

İçişleri Bakanlığının "Ormanlık Alanlar ve Civarında Ateş Yakılmaması" konulu genelgesi çerçevesinde düzenlenen "Muğla İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu" toplantısı Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı sonucunda Muğla'da, 31 Ekim 2020 tarihine kadar meydana gelebilecek orman yangınlarının önlenmesi amacıyla, belirlenen 30 yer dışındaki tüm alanlarda mangal, semaver ve ateş yakılması yasaklandı.

İZİN VERİLEN YERLER BELİRLENDİ

Alınan karara göre mangal, semaver ve ateş yakılmasına izin verilen 30 yer şunlar: Fethiye (Aksazlar Koyu, Büyük Samanlık Koyu, Küçük Samanlık Koyu, Kuleli Koyu, Oluklu mesire yerleri, ve Katrancı Tabiat Parkı); Datça (Pirenlik mesire yeri); Dalaman (Kapıkargın mesire yeri, Sarsala ve Kille koyları ile Kayacık Sahili); Köyceğiz (Kazancı, Kulakhacılar, Değirmenbaşı, Yuvarlakçay mesire yerleri); Ortaca (Yerbelen, Dalyan Uzunbent mesire yerleri ve Sarıgerme Belediye piknik alanı); Kavaklıdere (Döşemetepe, Menteşe, Gökçukur ve Yerküpe mesire yerleri), Seydikemer (Boğalar, Yayla Esenköy, Gerişburnu, Demirler ve Yakabağ mesire yerleri); Milas (Alatepe mesire yeri); Menteşe (Yılanlı Yörük Ormanı mesire yeri), Marmaris (Çubucak Orman Kampı).

"HAVAİ FİŞEK VE DİLEK BALONU ATILMAYACAK"

"Orman Kanununun 76. maddesine göre; Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmanın yasak olduğu, denetim yapan görevlilerin de ateş yakılmasına kesinlikle müsaade etmeyeceği belirtildi. İlçe orman yangınlarıyla mücadele komisyonlarınca belirlenen ormanlık alanlar ile ormanlık alanların civarında izin verilen piknik yerlerinde (ormanlık alanlarda önceden belirlenerek ilan edilen kamp yerleri hariç) 31 Ekim 2020 tarihine kadar hiçbir surette ateş yakamayacağı belirtildi. Toplantıda, ateş yakanların cezalandırılması kararı alınırken, enerji nakil hatlarının altındaki otların da temizlenmesi kararlaştırıldı. Toplantıda alınan diğer kararlar ise şu şekilde:
  • Komisyonun belirlediği ormanlık alanlar ile piknik yerlerinde 31 Ekim 2020 tarihine kadar saat 20.00'den sonra ateş yakılamayacak.
  • Başta ormanlık alanların civarındaki yerler olmak üzere, anız veya bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı ot, dal vb.) yakılamayacak.
  • Ormanlık alanlara yakın olan yerlerde havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına izin verilmeyecek.
  • Avcı ve çobanlar ateş yakamayacak.