Hülya Kılınç’ın haberine göre, Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği’nin kentin kültür dokusunu korumak için verdiği mücadele sonuç verdi. 2020 yılında yargı tarafından Kültür Varlığı olarak tescillenen Beyaz Fil binasının ardından Moris Şinasi Çocuk Hastanesi binası da tescillendi.

HASTANE 85 YIL HİZMETVERDİKTEN SONRA KAPATILDI

Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği Başkanı emekli Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun ve yönetimi, Manisa Tabip Odası Toplantı Salonu’nda düzenledikleri toplantı ile müjdeli haberi kamuoyuna duyurdu.

Ertosun, basın açıklamasında Moris Şinasi’nin Manisa’ya kazandırdığı hastanenin hikayesini ve binanın tescil edilmesi ile ilgili süreci şöyle anlattı “İlimiz Manisa’da doğan, çocukluğu fakirlik içinde geçen, 14 yaşında yakalandığı difteri (kuşpalazı) hastalığından, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan adına yaptırdığı ücretsiz hizmet veren Sultan Camii Darüşşifasında, Şinasi Bey isminde bir doktor tarafından tedavi edilerek sağlığına kavuşan, göç ettiği Amerika Birleşik Devletlerinde kendisini iyileştiren doktorun ismini alan hemşerimiz Moris Şinasi’nin, doğduğu topraklara vefa borcunu ödemek için yaptığı vasiyetname ile ölümünden sonra eşi tarafından 1933 yılında yaptırılan ve Moris Şinasi Milletlerarası Çocuk Hastalıkları Hastanesi adı verilen, hakkında özel kanun çıkarılan, Manisalılara, çevre illerden gelenlere ve özellikle çocuklara 85 yıl hizmet verdikten sonra kapatılmıştı.

MAHKEME HASTANENİN KÜLTÜR VARLIĞI TESCİLİNE KARAR VERDİ

Moris Şinasi Milletlerarası Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin, taşınmaz kültür varlığı olarak tescili için hemşerileri ben Ali Suat Ertosun, kız kardeşim Süheyla Ertosun, arkadaşlarımız Dr. Ali İsmet Nardal ve Hasan Kabadağ tarafından yapılan başvuruyu zımnen ret eden İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu işleminin iptali için açtığımız davayı Manisa 1. İdare Mahkemesi kabul ederek ret kararını iptal etmiş ve taşınmazın Kültür Varlığı olarak tesciline karar vermiştir. Karar kesinleşmemiştir. Ancak bundan sonra bu kararın bozulmayacağını düşünüyor ve umut ediyoruz. Böylelikle anı ve vefa değeri olarak Moris Şinasi’nin adı ve binası devam edecek, hastanede Türkçe ve İngilizce olarak yazılı olan ‘Moris Şinasi’nin Doğduğu Şehre Hediyesidir” sözü yaşayacaktır.”

MANISA-CEVRE-DERNEGI-1-1.jpg

HER YIL GÖNDERİLEN 800 BİN DOLAR HASTANE KAPANINCA KESİLDİ 

Moris Şinasi’nin vasiyetnamesi ile hastane için bir milyon dolar ayırdığı bunun 200 bin doları ile hastane yapıldığını ve kalan 800 bin doların geliri ile her yıl hastanenin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere düzenle olarak gönderilmekte olduğunu hatırlatan Ertosun, bu paranın hastanenin kapatılması nedeniyle son yıllarda gönderilmediğinin de altını çizdi. Yöneticilerin konuyla ilgilenmesi, binanın değerlendirilmesi ve bu gerçek hikâyenin devamını istediklerini kaydeden Ertosun son olarak şunları söyledi “Aynı şekilde geçen yıl başvurumuz üzerine kültür varlığı olarak tescil edilen Manisa Devlet Hastanesi ve mahkeme kararı ile kültür varlığı tesciline karar verilen Beyaz Fil Binasının da değerlendirilmesini, ilgililerin bu konuda harekete geçmelerini bekliyoruz.”

moris-sinasi-