Milli Savunma Bakanlığı, Twitter'da yaptığı açıklamada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile görüştüğü belirtildi. Görüşmede, tahıl sevkiyatı hazırlıkları konusundaki son durum ele alındı.

Açıklamada, şu ifade kullanıldı:

"Teknik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu ve sevkiyata en kısa sürede başlanmasının planlandığı, İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezindeki iş birliği ve koordinasyondan duyulan memnuniyetin ifade edildi."

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de bu akşam yaptığı açıklamda, Ukrayna'dan tahıl taşıyacak ilk gemi yüklemesinin başladığını söyledi. Zelenskiy'nin açıklamasına göre, Ukrayna'dan tahıl taşıyacak ilk geminin yüklenmesine Odessa bölgesindeki Çornomorsk'ta başlandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, yaklaşık 6 ay sonra ilk tahıl yüklü geminin yola çıkmaya hazırlandığı Çornomorsk Limanı'na beklenmedik bir ziyarette bulundu ve Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov'dan 10 geminin yola çıkmaya hazır olduğu bilgisini aldı.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı, İstanbul'da imzalanan anlaşma kapsamındaki ilk tahıl sevkiyatının 27 Temmuz Çarşamba günü Chornomorsk Limanı'ndan yapılmasını beklediklerini açıklamıştı. Savaşa rağmen Ukrayna'nın ihracata tekrar başlamasına imkan verecek anlaşma Türkiye'de imzalanmıştı.