Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP Eyüp İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş ve ilçe yönetimi ile birlikte Eyüp’teki Mobilya, Dekorasyon ve Sanayi Sitesi (MODESA) esnafını ziyaret etti, sorunlarını ve taleplerini dinledi. 1956 yılında Marangozlar Sitesi olarak kurulan, 1980 yılına kadar İstanbul’un ve yakın şehirlerin mobilya ihtiyacını karşılayan Eyüp Topçular’daki İstanbul’un en eski sanayi sitesi MODESA, ekonomik krizin olumsuz etkilerini en çok yaşayan alışveriş mekanlarından biri.

CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç’a sorun ve taleplerini anlatan MODESA Yapı Kooperatifi Başkanı Alaattin Taruz, mobilyada üretim maliyetlerinin olağanüstü oranda arttığını belirterek 10 ay önce 185 liraya aldıkları MDF’yi şimdi 485 liraya alabildiklerini söyledi.

HER ŞEY ÇOK PAHALI, SATIŞLAR DİPLERDE

CHP Milletvekili Kılınç, MODESA yönetimi ile görüştükten sonra ziyaret ettiği mobilya dükkanlarında esnafın, ekonomik krizin etkisiyle ağırlaşan sorunlarıyla karşılaştı. 30 yıldır mobilyacılık yaptığını belirten esnaf Güler Taruz, "Bulduğumuz ham maddeyi çok pahalı alıp ürünleri çok pahalıya mal edip tüketiciye çok pahalı sunuyoruz. Satışlar diplerde. Bize verilen cevap; ham maddenin yurt dışından geldiği ve fiyatların dolar ve euro üzerinden olduğu. Yurt dışından alamayalım iç piyasada üretelim. Fabrika kuralım. Nasıl üretilecekse nasıl yapılacaksa bize de görev versinler biz de talibiz bu görevlere" diye konuştu.

“SABAH ZAM, AKŞAM ZAM”

Üniversite mezunu iki oğluyla birlikte mobilya üretimi yapan Hayrettin Ak da, her gün artan maliyetlerden ve zamlardan şikayetlerini dile getirdi. "Sabah kalkıyoruz zam, akşam kalkıyoruz zam. Bundan ötesi bir şey var mı? Şimdi soruyorum malzemeyi ama fiyat veremiyorum. Akşam bir daha zam” diyen Hayrettin Ak gibi, MODESA yönetiminde yer alan mobilya üreticisi Ayhan Sekmen de gün gün artan enflasyon ve hammadde fiyatlarındaki artıştan yakındı. Kumaş alamadıklarını, stoklu çalışamadıklarını söyleyen Ayhan Sekmen, "Kumaş alamıyor stok yapamıyorsunuz. Çünkü yarın ne olacağını bilmiyorsunuz. Bir malzemeyi bugün aldınız. Şuna 10 lira diyemiyorsunuz. Çünkü 10 liraya satıyorsunuz gidiyorsunuz almaya 12 lira olmuş ham maddesi. Bu sefer 12 liraya alıyorsunuz 15 satmaya çalışıyorsunuz. Sattınız diyelim. Gidiyorsunuz bir daha almaya 16 liraya mal ediyorsunuz." diye konuştu.