HABER: Armağan KABAKLI

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Adana Şubesi, geçtiğimiz dönemde yapılan bir proje ile düzenlenen ancak halkın mesire alanı olarak kullandığı “Amerikan Adası” olarak bilinen yarım adadaki işgallere dikkat çekerek Adnan Menderes Bulvarı’nda kanuna ve yasaya aykırı imalatların oluşturduğu yapılaşmaya son verilmesi, ortak kullanım alanlarının işgalden kurtarılması için çağrıda bulundu.

ADANA İŞGALLERLE ANILMAMALI

Aldığı düzensiz göç ile hızlı ve plansız büyüyen, bu sürece bağlı olarak sağlıklı yapılaşma ve bilimsel kentleşme modelinden uzaklaşan Adana’da ortak alanların ve kıyı alanlarının işgallerinin de kentin rutin görüntüsü haline geldiğini kaydeden Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Sedat Gül, ‘’Özellikle Adnan Menderes Bulvarı’nda bulunan yarımadada ortaya çıkan görüntü tüm kentleşme pratikleri, yasa ve yönetmelikleri ihlal eden bir çirkinlik olarak Adana halkının ortak tepkisini çekmektedir” dedi. Gül, hiçbir istisnaya ve ruhsatlandırmaya tabii olmayan imalatların Adana için ortaya çıkardığı denetimsizlik ve ortak alanların işgalini meşrulaştıran yönü Adana’nın gelecek vizyonuyla tezat ve kaygı vericidir” diye konuştu. 

EKOSİSTEMİ DE TEHDİT EDİYOR

Adana halkının tatillerini geçirdiği ortak kullanım alanı olan Adnan Menderes Bulvarı’ndaki kaçak yapılar ve işgallerin oluşturduğu ‘Orta Çağ’ görüntüsünün yanı sıra Seyhan Baraj Gölü ve yarımadanın ekosistemini de tehdit ettiğini kaydeden Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Sedat Gül, “Bu alandaki önüne geçilemeyen yapılaşmanın günlük kullanımı ile ortaya çıkan atıkların nasıl tahliye edildiği belirsizdir. Muhtemeldir ki ortaya çıkan katı ve sıvı atıklar doğrudan tahliye yoluyla Seyhan Nehri’ne karışmaktadır. Kuralsızlık ve çağdışı görüntüsüyle Adana’yı işgalin meşrulaştığı bir fotoğrafa iten imalatlar, diğer bir taraftan da sucul ve karasal ekosistemi de açıkça ve doğrudan tehdit etmektedir. Buna izin vermek ya da göz yummak kent suçudur” ifadelerini kullandı.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Mimarlar Odası Adana Şubesi olarak kentin bilimsel, sağlıklı büyümesi; ortak alanlar ve yeşil alanlara halkın koşulsuz erişimi konusunda kararlı duruşunu koruyan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu kaydeden Başkan Sedat Gül, “Burada ortaya çıkan sonuç, işgal eğiliminin kamu otoritesine açıkça meydan okuması, ortadan kaldırmasıdır. Kent genelinde ve Adanan Menderes Bulvarı özelinde işgalleri ortadan kaldırmak ve denetimlerle önleyici tedbirler almak için yetki alanında bulunan Adana Valiliği ve bağlı kamu kurumları ile yerel yönetimlere çağrıda bulunuyor, Adana’ya yakışmayan bu çağdışı görüntüye son vererek kamusal alanları halkın ortak kullanımına açmak için kararlı bir tutum sergilemeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.