HABER: ARMAĞAN KABAKLI-ADANA

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ranta dayalı politikalar ile oluşan yıkımın boyutuna dikkat çekerek bütüncül ve sürdürülebilir çevreci politikalar çağrısı yaptı. 

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Adana Şubesi, doğal yaşamın sürdürülebilirliğinin korunması ve ranta dayalı gelişigüzel politikalar yüzünden ortaya çıkan yıkımın bir an önce son verilmesi çağrısı yaptı. Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Sedat Gül, ülke kaynaklarının rant odaklı politikalar yaklaşımıyla telafi edilemez bir yıkıma sürüklendiğini ve bununla birlikte insanlığın sağlıklı, nitelikli ve çevreci bir yaşam idelinden kendi eliyle oluşturduğu tahribat nedeniyle uzaklaştığını kaydetti. Gül, yıkımın boyutunun insanoğlunu çaresiz bırakan bir boyuta evrildiğini söyledi. 

Doğa ve çevre ile uyumlu yapılaşma, bilimsel şehircilik ilkeleri, bütüncül planlamaya taleplerine karşın; ortak kaynaklara yönelik belirli bir kesimin rant kaygısını önceleyen politikalarla ortaya çıkan çevre sorunlarının kentlerde sarsıcı bir biçimde kendisini göstermeye başladığını kaydeden Mimar Sedat Gül, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal ve sit alanlar yapılaşma tehditi ile karşı karşıya. Bilimsel şehircilikten uzak bir biçimde büyüyen kentlerde kişi başına düşen yeşil alan miktarı azalırken, kaynaklar gelecek kuşaklar düşünülmeden neo-liberal politikalar ile talan ediliyor. Küresel ısınma ile birlikte insanlığın kendi eliyle yarattığı bu tehdit ve yok oluşa karşı yaşamı ve sürdürülebilir politikaları savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  

“İTHAL ÇÖP DEĞİL SIFIR ATIK” 

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Adana Akademik Meslek Odaları Birliği ve STK ile aktivistlerin katıldığı ithal plastik atıklara karşı yapılan açıklamaya da katılan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Sedat Gül, “Mimarlar olarak insan ihtiyaçlarını temel alan ve doğa ile uyumlu bir yapılaşma ve planlamayı savunurken çevre felaketlerine yol açan girişimlere karşı da çevreci hassasiyetle irade koymaya devam edeceğiz. Son yıllarda Adana’yı Avrupa’nın yasadışı çöp bırakma merkezi haline getiren ithal atık politikasında denetimin artırılmasını ve Adana’nın bereketli topraklarının dünyanın çöplüğü haline gelmesinin önüne geçilmesini istiyoruz” diye konuştu.  

Başkan Gül, Mimarlar Odası’nın doğal, tarihi ve sit alanlar ile kültürel varlıkların korunması konusundaki mücadelesini tereddütsüz ve kararlı bir iradeyle sürdürmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.