Mimar ve Mühendisler Grubu Bingöl İl Temsilcisi Yüksek İnşaat Mühendisi Mehmet Sıddık Baki, bilim insanlarının deprem kuşağında yer alan Türkiye'de yeni sarsıntıların kapıda olduğu konusunda uyarıda bulunduklarını belirterek, “Bingöl'ümüzde yapı stokları yenileniyor. Ama hatırı sayılır binlerce hasarlı binamız var. Bunların hepsinin detaylı bir şekilde, bilimsel veriler ışığında elden geçirerek önleme planlarının yapılması için Bingöl'ün, Türkiye'nin afet projeksiyonunda pilot model il olması önerimizin dikkate alınmasını istiyoruz" dedi.

Mimar ve Mühendisler Grubu Bingöl Temsilcisi Yüksek İnşaat Mühendisi Mehmet Sıddık Baki, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fay hatlarının kesişim noktasında yer alan Bingöl’ün Türkiye’nin yeni afet projeksiyonunda pilot il olması gerektiğini söyledi.

"KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ BİZE ÇOĞU ŞEYDE EKSİK OLDUĞUMUZU GÖSTERDİ"

Mehmet Sıddık Baki, Bingöl'de beklenen depremle ilgili hazırlıkların bir an önce başlaması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri 11 vilayetimizi etkiledi. 45 bin vatandaşımızın vefatına, on binlerce insanımızın yaralanmasına ve binlerce binamızda da hasara neden oldu. Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, bütün ülkemize başsağlığı diliyorum. Kahramanmaraş depremi bize aslında çoğu şeyde eksik olduğumuzu gösterdi. Kahramanmaraş depremi öncesi gerçekleşen Elâzığ Depremiyle bilim insanları 'Kahramanmaraş'ta bir deprem bekleniyor' diye 1-2 yıl önce uyarmalarına rağmen, hatta 2 yıl önce İl Afet Risk Projesi kapsamında, Kahramanmaraş'ta bir proje yapılmasına rağmen, bu projenin ya uygulanmadığını ya da sağlıklı bir şekilde ilerlemediğini gördük. Bu nedenle ciddi can kayıpları ile bedelini ödedik. Maalesef ülkemiz acıları yaşadıktan sonra bazı şeyleri daha detaylı, daha teknik olarak incelemeye başlıyor. Bedelini ödemeden bunu yapamıyoruz.

"BİNGÖL'DE DEPREM BEKLENİYOR"

Bingöl'e değinmek istiyorum. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fay Hattının kesişim noktasında, Kuzey Anadolu Fay hattı üzerindeki Yedisu- Erzincan bölgesinde 250 yıldır bir deprem olmadığını ve ciddi bir deprem beklendiğini bilim insanları dile getiriyorlar. Bingöl bu nedenle 6 Şubat'tan bu yana da ciddi manada kamuoyunda, Türkiye gündeminde. Sürekli ‘Bingöl depremi olacak mı, Bingöl'de deprem bekleniyor, Bingöl depreme hazır mı’ gibi tartışmalar var. Mimar ve Mühendisler Birliği olarak biz de bu konuda farklı bir çalışma ile dikkat çekelim istedik. Sayın bakanlarımızı televizyonda geçen gün izlediğimizde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Murat Kurum, biz 'İl Afet Yasası’nı çıkartacağız, Maraş depreminden çıkarımlar yapıyoruz, faylara yakın bölgelerde ve ciddi zemin çalışmalarıyla yapılaşmalar yapacağız' demesi yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez'in bütün Maden ve Tetkik Arama Kurumu ülkemizdeki bütün fayları belirleme ve işaretleme çalışmalarının devam etmesi bizim için umut verici bir durumdur.

"BİNGÖL'ÜN DE İNCELENMESİNİ İSTİYORUZ"

Kurumlarımız, devletimiz bu Maraş depreminden çıkarımlar yapacaktır, dersler alacaktır.  Biz de bu dersler kapsamında Bingöl'ün, Türkiye'nin Afet Projeksiyonunda bütün ülkemizdeki deprem bölgelerinde olabilecek illere bir model olması için yeni afet projeksiyonunun sağlıklı bütün altyapısıyla, teknik bilimsel çalışmalarla, yapı stoklarıyla Bingöl'ümüzün de incelenmesini istiyoruz. Bingöl'ümüzde yapı stokları yenileniyor ama hatırı sayılır binlerce hasarlı binamız var. Bunların hepsinin detaylı bir şekilde, bilimsel veriler ışığında elden geçirerek önleme planlarının yapılması için Bingöl'ün yeni Türkiye'nin afet projeksiyonunda pilot model il olması önerimizin dikkate alınmasını istiyoruz."