Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşesinde Cumhur İttifakı kulislerine dayanarak, seçim sistemi tartışmalarını yazdı. AKP'nin seçim sistemi taslağına MHP kurmaylarının itiraz ettiğini aktaran Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "MHP'nin onaylamayacağı hiçbir düzenlemenin pakette olmaması talimatını verdiğini" yazdı. Buna göre, MHP’nin itiraz ettiği dar bölge uygulamasını gündeme getirmeyecek. Gündemde seçim barajının "yüzde 5 olması" ve "ittifak içi baraj" formülü var.

MEVCUT OYLA İKTİDARI KORUMA ÇABASI

"Büyük ihtimalle zamanında, düşük bir ihtimal de bir süre erkene alınmış bir seçim önümüzde." diyen Deniz Zeyrek, AKP'nin mevcut oylarla iktidarı koruma peşine düştüğünü yazdı. Zeyrek yazısında şu ifadelere yer verdi: "AK Parti ile MHP'nin bulunduğu Cumhur İttifakı işte bunun yolunu arıyor. Bu nedenle de seçim yasasında değişiklik için çalışmalar yapıyor. AK Parti, oy kaybetmesine karşın halen birinci parti. Her seçim bölgesinden bir milletvekilinin çıktığı “dar bölge” uygulaması da birinci partiye büyük avantaj getiriyor. Bu uygulama AK Parti için çıkış olabilir, parti bu sayede çoğunluğu elde edebilir. Ancak bu yöntem ittifak ortağı MHP'nin aleyhine sonuçlar doğurabilir. MHP haliyle bu yönteme sıcak bakmıyor."

YÜZDE 2-3 İTTİFAK İÇİ BARAJ GÜNDEMDE

Sözcü yazarı Zeyrek, konuştuğu AK Partili yetkilinin verdiği bilgileri köşesinde aktardı: "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partideki kurmaylarına MHP'nin onaylamayacağı hiçbir düzenlemenin pakette olmaması talimatını vermiş. AK Parti kurmayları da hazırladıkları paketi MHP'nin itirazlarına göre yenilemiş. Bir başka AK Parti yetkilisi, MHP'nin istemediği bir “dar bölge” düzenlemesini artık gündeme getirmeyeceklerini söyledi. Dar bölge olmayınca da yeni bir seçim barajı belirlemek gerekiyor. Aynı yetkili, seçim barajının “yüzde 5” olması üzerinde durduklarını anlattı. Bir de “ittifak içi baraj” formülü var. AK Partililer bu formülün MHP'den geldiğini söylüyor. Formüle göre, bir ittifaka katılmak baraj sorununu aşmaya yetmeyecek. Milletvekili çıkarabilmek için ittifak içindeki partilerin belirlenen barajı aşması gerekecek. Bu barajın da “yüzde 2” ya da “yüzde 3” olabileceği ifade ediliyor." Deniz Zeyrek'e göre, Eylül ayında AKP ve MHP kurmayları seçim yasasıyla ilgili çalışmalara yeniden başlayacak, görüşmelerde bütün formüller masaya yatırılacak.

OLASI SONUÇLARI DEĞERLENDİRDİ

Deniz Zeyrek yazısında olası sistem değişikliklerinin sonuçlarını da yorumladı: "Baraj yüzde 5'e düşerse AK Parti'den kopan iki partiye (DEVA ve Gelecek) geçişler artabilir, HDP rahatlayabilir. Dar bölge uygulanırsa muhalefet partileri her bölgede en güçlü partinin adayının arkasında toplanabilir, AK Parti Güneydoğu'da sıkıntı yaşayabilir. İttifak içi baraj, küçük partilerin adaylarının büyük partilerden gösterilmesine neden olabilir. Bulunan her formülün muhalefete yaraması riski de var."