Ödül için birçok büyükşehir, il ve ilçe belediyesi tarafından toplam 389 proje ile başvuru yapıldı.

Ödülü, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, İstanbul’da düzenlenen görkemli törenle aldı. Başkan Tarhan, ödülü başta Mersin’de öldürülen ve cinsiyet temelli şiddetin sembolü haline gelen Özgecan Arslan ve öldürülmesi sonrası İran’da rejimin sorgulanmasına yol açan Mahsa Amani nezdinde şiddete uğrayan tüm kadınlar adına aldığını dile getirdi.

Tarhan, kadınlara özgür, güvenli ve mutlu olacakları bir kent yaratmak için çaba sarf ettiklerini dile getirdiği konuşmasında, “Cinsiyet eşitliği için yaptığımız çalışmalarımız ve projelerimiz sonucunda kadınlar güven ve huzur içinde Mezitli’de yaşamayı tercih ediyorlar. Türkiye’de kadın nüfus oranı yüzde 49 iken bu rakam Mezitli’de yüzde 52 seviyesindedir” dedi.

Mezitli Belediyesi ödüle, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne bağlı Eşitlik Birimi bünyesinde hazırlanan ‘Mezitli’de Sağlıklı Kadın, Sağlıklı Toplum Projesi' ile layık görüldü.

'Mezitli'de Sağlıklı Kadın, Sağlıklı Toplum' Projesi kapsamında kadınların, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik, siyasal ve sosyal açıdan eşitsizliğe, ayrımcılığa ve dezavantajlara erkeklere göre daha fazla maruz kaldığına dikkat çekildi. 

Ödül değerlendirmesinde, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’nde gerçekleşen kanser taramaları ve kadınlarda sık görülen kanserlere yönelik eğitimlerin yanı sıra imzalanan protokol ile tam teşekküllü özel bir hastanede yapılan ücretsiz doktor muayeneleri, tetkikler ve sağlık taramalarına ek olarak meme kanseri farkındalık etkinlikleri, kendi kendine muayene eğitimleri ve bilgilendirici broşür dağıtılması, kan şekeri ve tansiyon ölçümleri, kök hücre ve kan bağışı üniteleri, Kadın ve Çocuk Danışma Merkezi’nde psikolojik destek hizmeti verilmesi gibi birçok farklı konudaki çalışmalarla uygulamanın kaydettiği başarının altı çizildi.