Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveçli mevkidaşı Tobias Billström ile yaptığı ortak basın açıklamasında; “Müttefik olmak istediğiniz ülkenin güvenlik endişelerini anlamanızı istiyoruz. Terörle mücadelede de çifte standarda düşmeden hep birlikte iş birliği yapmamız gerekiyor. Bunu açıklamalarınızda görüyoruz ama somut adımlarda da net bir şekilde de görmek istiyoruz. Atılan bazı adımları memnuniyetle karşıladığımızı söylüyoruz. Ama henüz atılması gereken çok adımlar var, önemli adımlar var” dedi. Billström ise “Biz taahhütlerimizi son derece ciddiye alıyoruz. İsveç’te bağımsız bir yargı var ve bütün davalar bu bağımsız yargı tarafından değerlendiriliyor” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile bakanlıkta bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu’nun açıklaması şöyle:

ÇAVUŞOĞLU: İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN GÜVENLİK ENDİŞELERİNİ ANLIYORUZ

“Biz İsveç ve Finlandiya’nın güvenlik endişelerini anlıyoruz. Bunu en başından beri açıkça samimi bir şekilde dile getiriyoruz. NATO’nun açık kapı politikasını başından beri desteklediğimizi tüm müttefikler ve aday ülkeler İsveç ve Finlandiya’nın dışındaki aday ülkeler de çok iyi biliyor. Sonuçta İsveç ve Finlandiya başvuru yapınca biz bazı endişelerimizi dile getirdik. Bu endişeleri kendi aramızdaki görüşmelerde de değerlendirdik. Ama en sonunda Madrid’de üçlü bir ahitname imzaladık. Türkiye’nin beklentileri açık ve net bir şekilde bu belgede yer alıyor.

İsveç’in verdiği mesajları ve attığı adımları not ediyoruz. Anayasalarında ve yasalarında değişiklik yapıyoruz. Bunlar yeni yılda yürürlüğe girecek değişiklikler. Savunma sanayi ürünlerine getirdikleri kısıtlamaları kaldırdıklarına dair açıklama da son derece olumlu. Mevkidaşımın özellikle PYD, YPG ile aralarına mesafe koyan açıklamaları da önemliydi. Keza PKK iltisaklı bir şahsı ülkemize sınır dışı ettiler. Bunlar doğru yönde atılan adımlardır. Ancak özellikle terör örgütü iltisaklı suçluların iadesi ve terör varlıklarının dondurulması gibi bazı konularda somut bir gelişme yok. Listemizde olmayan bir kişinin iadesini memnuniyetle karşıladığımızı zaten söylemiştik. Ama listemiz açık net. Paylaştık. Detaylı bilgileri de paylaştık.

“BİR FETÖ MENSUBUNUN İADESİNİN REDDEDİLMESİ ÇOK OLUMSUZ BİR GELİŞME”

Bu hafta, bir FETÖ mensubunun ülkemize iadesi talebimiz İsveç Yargıtay’ı tarafından reddedildi. Bu, çok olumsuz bir gelişme. Daha önce bu, bir basın toplantısında bana sorulmuştu. Aynı cevabı vermiştim. Bunu da bir kez daha söylemek istiyorum. Terör iltisaklı kişilerin sınır dışı edilmeleri konusunda üçlü ahitnameye uygun olarak ilave adımların atılması bizim en doğal beklentimiz ve İsveç ve Finlandiya’nın da doğan yükümlülükleridir.

Üçlü ahitname hükümlerine karşın, FETÖ mensupları için İsveç bir cazibe merkezi olmaya devam ediyorlar. Faaliyetlerine devam ediyorlar.

Terörle mücadelede idari tedbirler her zaman alınabilir. PKK iltisaklı çevrelerin İsveç’in NATO üyeliğine ve Türkiye’ye karşı gösterilere hız verdiğini de görüyoruz. Bu terör örgütünün İsveç ve Finlandiya’daki destekçileri, onları sizin ülkelerinizde destekleyen kişi farklı ideolojilere sahip NATO’ya karşı olan siyasilerin de desteğiyle çok ciddi bir çaba içerisindeler, üyeliğinizi engellemek için. Bunu Türkiye’de görüyoruz. Türkiye’de veya Avrupa’da diğer yerlerde de PKK destekçileri ve sempatizanları aynı şekilde İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini engellemek için çaba sarf ediyorlar. Türkiye’dekiler de bundan son derece rahatsız.

“MÜTTEFİK OLMAK İSTEDİĞİNİZ ÜLKENİN GÜVENLİK ENDİŞELERİNİ ANLAMANIZI İSTİYORUZ”

Nihayetinde biz imkansızı istemiyoruz, terörle mücadelede sizden destek istiyoruz. Biz sizin güvenlik endişelerinizi anlıyoruz. Sizinle ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesinde. Müttefik olmak istediğiniz ülkenin güvenlik endişelerini anlamanızı istiyoruz. Ayrıca terörle mücadelede de çifte standarda düşmeden hep birlikte iş birliği yapmamız gerekiyor. Bunu açıklamalarınızda görüyoruz ama somut adımlarda da net bir şekilde de görmek istiyoruz. Atılan bazı adımları memnuniyetle karşıladığımızı söylüyoruz. Yani yok saymıyoruz. Ama henüz atılması gereken çok adımlar var, önemli adımlar var.

Terörle mücadele konusunda atılan adımların çok etkili olması gerekiyor. Somut adımları da görmemiz gerekiyor. Nihayetinde Türk halkının ve Yüce Meclisimizin de ikna olması gerekiyor. Bu yönde atacağınız adımlarda biz Türkiye olarak her türlü desteği vereceğiz. Bilgi paylaşımı konusunda, teknik düzeyde, güvenlik düzeyinde, ilgili kurumlarımız arasındaki iş birliği konusunda bizden tam desteği göreceğinizi söylemek isteriz.”

BILLSTRÖM: İSVEÇ SÖZLERİNİ TUTAR. AHİTNAMEYİ SON DERECE CİDDİ OLARAK ELE ALIYORUZ

Çavuşoğlu’nun ardından söz alan İsveç Dışişleri Bakanı Billström ise şöyle konuştu:

“Bir ay önce İstanbul’daki saldırıdan dolayı, Türk halkıyla kalpten başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Buradan gelen görüntüler Türkiye’nin hâlâ terörizmle mücadele ettiğini bir kez daha bize gösterdi. Türkiye ile İsveç terörizmle mücadele konusunda son derece yoğun iş birliğine sahip olan ülkeler. Çok önemli bir iş birliğimiz var.

İsveç bir ahitname imzaladı. Bazı adımlar atılması gerekiyor terörle mücadele konusunda. Sayın Bakan Çavuşoğlu ve Türk halkına vermek istediğim mesaj çok net: İsveç sözlerini tutar. Biz bu ahitnameyi son derece ciddi olarak ele alıyoruz. Her paragrafla ilgili olarak adımlarımızı atmaya başladık ve bunu uygulamaya devam edeceğiz. Yasal anlamdaki iş birliğimizi, terörizmle ilgili şüpheliler konusunda adımlar atmaya devam ediyoruz.

Türkiye ile birlikte çok önemli başarılara imza attık. Sadece terörizmi konuşmuyoruz. Müttefik olacak iki ülke olarak İsveç’in ve Türkiye'nin birbirlerini farklı uluslararası alanlarda tanıması ve birlikte çalışması gerekiyor.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşın ciddi sonuçları var her iki ülke için de. Ukrayna’ya birlikte çok daha fazla yardımcı olabiliriz ve İsveç’in özellikle de odaklandığı Avrupa Birliği dönem başkanlığı için önceliklerden biri olacak. Türkiye gerçekten son derece önemli diplomatik temsile sahip dünyada, 5. sırada.

“İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİNİN GÜVENLİK AĞINI GÜÇLENDİREBİLECEĞİNE İNANIYORUZ”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin güvenlik ağını güçlendirebileceğine inanıyoruz. İsveç ve Finlandiya savunma sanayinde son derece sofistike kapasiteleri ve sektörleri olan iki ülke.

Ankara’ya çok yakın bir gelecekte gelmeyi ümit ediyorum. Önümüzdeki yıl Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı. 2024 ise son derece önemli bir başka kutlamayı gerçekleştireceğiz. İki ülke arasındaki ilişkilerin 100. yılı olacak ve bu tabii ki kutlanacak bir şey.”

BILLSTRÖM: İSVEÇ’TE BAĞIMSIZ BİR YARGI VAR VE DAVALAR BAĞIMSIZ YARGI TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLİYOR

İki bakan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Billström, İsveç’te yürürlüğe girecek yeni yasanın kapsamı ve bundan sonra atılacak adımlara ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Biz taahhütlerimizi son derece ciddiye alıyoruz. İsveç’te bağımsız bir yargı var ve bütün davalar bu bağımsız yargı tarafından değerlendiriliyor.

PKK belki İsveç’e çok büyük bir tehdit olmayabilir ama kesinlikle Türkiye için çok önemli bir tehdit ve biz bunu son derece ciddiye alıyoruz İsveç hükümeti olarak. Bireysel olarak davaları değil, genel tabloya bakmak lazım. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek yeni yasal düzenleme ve şu anda İsveç Parlamentosu’nda görüşülen bir başka yasal düzenlemeden sonra Anayasa’da değişiklikler olacak, yeni bir mevzuat yürürlüğe girecek. Bunlar şu anlama geliyor: Terörizm propagandası yapmayı suç hâline getireceğiz ülkemizde. Bu da şu anda geniş kapsama sahip olacak.

İkinci yasal düzenleme için de terörizmin desteklenmesi ya da teşvik edilmesi gibi unsurlar da artık suç teşkil edecek. Örneğin, PKK faaliyetlerinin İsveç sokaklarında desteklenmesiyle ilgili bu artık suç unsuru hâline gelecek. Dolayısıyla biz ahitnameyi uygulamak için üzerimize düşeni yapıyoruz.”

ÇAVUŞOĞLU: UMARIM SİZ DE GÖRMEK İÇİN GEÇ KALMIŞ OLMAZSINIZ

Çavuşoğlu, İsveç’in attığı adımların tatmin edici olup olmadığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi.

“Henüz istediğimiz adımlar atılmadı, bunu söylüyoruz. Somut adımları görmek istiyoruz. Bugün PKK belki, biliyorum Tobias bizi düşünerek söyledi bunu ama, belki bize daha çok tehdit oluşturuyor ancak, yarın PKK faaliyetlerini yeni kanunlarla, anayasalarla, siyasi irade de güçlüyse uygulamaya başladığınızda görecekseniz, PKK’nın, YPG’nin sizin de için de ne kadar tehdit olduğunu. Şimdiden tehdit etmeye başladılar. FETÖ’nün sadece bizim için değil, bulunduğu her ülke için bir tehdit olduğunu da hatırlatmak isterim. Umarım siz de bunları görmek için geç kalmış olmazsınız.

Yeni hükümet terör ile mücadele konusunda daha kararlı ve daha samimi. Bir önceki hükümette görev alan bazı kişilerin görevden ayrıldıktan sonra samimi olmadıklarını görüyoruz açıklamalarından. Bu tür iki yüzlülükleri de görmek istemiyoruz gerçekten. Biz bunları görmekten bıktık.”

BILLSTRÖM: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İSVEÇ DEMOKRASİSİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI. ANCAK BU MEVZUAT, BU AHİTNAMEYİ UYGULAMAMIZI SAĞLAYACAK

Billström, terör örgütleri arasında ayrım yapılıp yapılmadığına ilişkin “Yeni bir suç kabul edeceğiz. Bu suç özellikle bir terörist örgüte, bu terör örgütünü teşvik etmek, bununla ilgili propaganda yapmak ve onu desteklemek için atılan adımlar artık suç teşkil edilecek. Dolayısıyla, taahhütlerimizi yerine getirmek için somut adımlar atıyoruz bu ahitname çerçevesinde. Tabii ki ifade özgürlüğü başka bir şey, toplantı özgürlüğü de ifade özgürlüğü de İsveç demokrasisinin ve anayasasının önemli parçası. Ancak bu mevzuat, bu ahitnamede koymuş olduğumuz taahhütleri yerine getirmemizi sağlayacak” ifadeleri kullandı.