Meteoroloji Çalışanları Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sert, “Havaalanlarında biz 7/24 çalışıyoruz. Meteoroloji raporları olmadan uçuşlar yapılamıyor. Dolayısıyla asli unsuruz. Ancak iş hak almaya geldiği zaman Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) bize gereken karşılığı vermiyor” dedi.

Memur Sendikası, Türk Büro Sendikası, Büro Çalışanları Hak Sendikası, Büro Emekçileri Sendikası, Meteoroloji Lisesi Mezunları Derneği, Meteoroloji Mühendisleri Odası ve Meteoroloji Çalışanları Vakfı bileşenlerinden oluşan Meteoroloji Çalışanları Platformu; bugün, EUROCONTROL’ün havacılık hizmetleri için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne (MGM) yaptığı ödemeden, toplu iş sözleşmesi kapsamında hakları olan havacılık parasının çalışanlara beş aydır verilmemesini MGM önünde protesto etti. Platform adına basın açıklaması yapan Meteoroloji Çalışanları Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sert şunları kaydetti:

“METEOROLOJİ ÇALIŞANLARI KİMSEDEN LÜTUF BEKLENTİSİ İÇİNDE DEĞİLDİR”

“Bilindiği gibi Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü tarafından Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) havacılığa verdikleri hizmetler için ödeme yapılmaktadır. Bu paranın yüzde 95’lik bir kısmı DHMİ, yüzde 2’lik kısmı SHGM, yaklaşık yüzde 4’lük kısmı da Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne pay edilmektedir.

DHMİ ile SHGM kendisine aktarılan parayı yüzde 300, yüzde 600, yüzde 1000 oranında çalışanlarına havacılık tazminatı adı altında dağıtırken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü yüzde 30 olarak belirlenen oranını dahi personeline verememektedir. Oysa EUROCONTROL bu parayı sivil havacılığa verdiği hizmetler karşısında ilgili kurumların masraflarını karşılama amaçlı ödemektedir. Meteoroloji çalışanlarının analarının ak sütü gibi hakları olan bu ödemeyi almak konusunda ciddiyetlerinin anlaşılması için kurumda örgütlü tüm sendikalar ve demokratik kitle örgütleri birleşerek ‘Meteoroloji Çalışanları Platformu’ adına şu açıklamaları yapma gereği duymuştur;

Meteoroloji Genel Müdürlüğü uçuculuk hizmetlerinin asli unsurudur. Gözlem ve tahmin hizmeti olmadan meydanlardan kuş bile uçamaz. Meteoroloji çalışanlarının talep ettiği hakları olan bu para ülke ekonomisine herhangi bir yük getirmemektedir. Tam tersine, personel ödemeleri yapılması durumunda her yıl Türkiye’ye yapılan ödeme miktarı artacağından ülkeye döviz girişi de olacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Meteoroloji çalışanları kimseden lütuf beklentisi içinde değildir. Zaten masrafların karşılanması için EUROCONTROL tarafından ülkemize gönderilen paranın amacına uygun kullanılmasını talep etmektedirler. Aynı iş yükü ve sorumluluğu yüklenen DHMİ ve SHGM personeline verilen haklar, Meteoroloji çalışanlarına da verilerek mağduriyetin giderilmesi için personelimiz her alanda sesini duyurmaya hazırdır. DHMİ ile SHGM personeline yüksek oranlarla verilen, ancak Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline çok az verilen, bir süredir de hiç verilmeyen Havacılık Tazminatı nedeniyle her geçen gün daha da mağdur olmaktayız.

“MGM’NİN PAYI GÖZ ARDI EDİLEMEZ”

MGM çalışanları Ulusal ve Uluslararası uçuşlar dahil tüm uçuculuk faaliyetlerine doğrudan etki eden bir kuruluştur. Ülkemizi tüm dünyaya başarıyla tanıtan yüz akımız THY başta olmak üzere tüm havacılık kuruluşlarının milyonlarca dolar kar etmesine MGM’nin payı göz ardı edilemez.

Sayın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanım, Meteoroloji Genel Müdürlüğü personelinin hak ettiği miktarlarda havacılık tazminatını alması için gerekli çalışmaların şahsınız öncülüğünde başlatılmasını; Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanım; Sivil havacılığa hizmet eden kurumların masraflarını karşılamak üzere EUROCONTROL’den ülkemize ödenen para miktarının, Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline hak ettikleri tazminatın ödenebilmesi için artırılmasını; Sayın Hazine ve Maliye Bakanım; Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline hak ettikleri tazminatın ödenebilmesi için, DHMİ ve SHGM kanunlarında yapıldığı gibi gerekli düzenlemenin yapılmasını saygı ile arz ederiz.”

“SON BEŞ AYDIR DA BÜTÇE YETERSİZLİĞİNDEN TAZMİNAT ALAMAMAKTAYIZ”

Meteoroloji Çalışanları Platformu Koordinatörü Yasin Er:

“Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü, uçuculuğa hizmet eden ülkelerin masraflarını karşılamasını gerekmektedir. Bu uluslararası sözleşmelerin gereğidir. Türkiye’nin bütün masrafları karşılanmaktadır. Türkiye’de bu sivil havacılığa hizmet eden kurumlar Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’dür. Bu üç kurumun gerekli masrafları karşılanmaktadır ama sadece bizim kurumda personele ödenen havacılık tazminatı diğer kurumlara göre çok daha azdır. Biz de bunu dile getirmek için burada basın açıklaması yapma gereği duyduk. Bununla ilgili gerekli kanun düzenlemeleri ve payımıza düşen miktarın biraz daha artırılması gerekmektedir. Devlet Hava Meydanları şu anda bizden yüzde 30, 40 kat fazla tazminat almaktadır. Biz cüzi miktarda almamıza rağmen, son beş aydır da bütçe yetersizliğinden tazminat alamamaktayız.”

“DHMİ BİZE GEREKEN KARŞILIĞI VERMİYOR”

Meteoroloji Çalışanları Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sert ise ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Kendi yöneticilerimiz ile görüştük; sıkıntılarımızı söyledik. Tabii önümüzdeki yıl bu durumların biraz daha düzelmesini bekliyorlar. Ancak, belirlenen oranlar her türlü yetersiz. Sonuçta düzelse bile biz yüzde 30’luk paydan alacağız. O da günümüzde bin lira bile etmiyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıl oranların DHMİ ile SHGM oranlarına yükseltilmesi gerekiyor. Sonuçta biz paydaş kurumlarız, benzer işleri yapıyoruz. Onlar alırken bizim arkadaşların, özellikle havaalanlarında biz 7/24 çalışıyoruz. Meteoroloji raporları olmadan uçuşlar yapılamıyor. Dolayısıyla asli unsuruz. Ancak iş hak almaya geldiği zaman DHMİ - EUROCONTROL nezdinden sorumlusu- bize gereken karşılığı vermiyor.”

“BURADAKİ ARKADAŞLARIN DA RAHATA ERMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇALIŞMALARI YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Büro Memur Sen Ankara Şube Başkanı Ömer Çetin ise şöyle konuştu:

“Biz burada sivil toplum kuruluşları olarak bütün arkadaşlarımızın sorunlarını dile getirmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar sorunları aşmaya çalışıyoruz ama bir yere kadar gidebiliyoruz. Bundan sonraki süreç üst bürokrasideki yöneticilerin yapacağı işlemlerdir. Biz bu haksızlığın giderilmesini, buradaki arkadaşların da rahata ermesi için elimizden gelen çalışmaları yapmaya çalışıyoruz.”