Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında 13 Ekim 2021 tarihinde başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı. 

Dün akşam saatlerinde yapılan son görüşme sonrasında sendikalar anlaşmanın yapıldığını açıkladı. Buna göre, işçi maaşlarına ilk 6 ay için yüzde 27,44, ikinci 6 ay için yüzde 30 olmak üzere toplam yüzde 57,44 zam yapıldı.

SENDİKALARDAN ORTAK AÇIKLAMA

Bu gelişmenin ardından Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikası ortak açıklamada bulundu.

İşçi ücretlerine yıllık yüzde 65 zam alındığı, sözleşmenin üçüncü ve dördüncü 6 aylarında ise enflasyon oranında zam yapacağı belirtilerek, şöyle denildi:

"Toplu Sözleşme müzakerelerinde 12 Ocak 2022 Çarşamba sabaha karşı 02:30’da başarıyla sonuçlanmıştır. MESS ücret ortalamasına yıllık %65,67 oranında zam alınmıştır. Bunun açılımı şöyledir: İlk 6 ayda herkesin saat ücretine %10, bunun üzerine 3 lira 70 kuruş seyyanen zam alınmıştı. Bunun karşılığı %27,44 tür. İkinci 6. ayda herkesin saat ücretine %30 oranında zam yapılacaktır. Bu oran enflasyon korumalıdır.

Sosyal haklar: 1. yıla %35 artış sağlanmıştır. Kurban Bayramı yardımı 1. yıl için bütün gruplara %75 oranında arttırılmıştır. İlki bu Ocak ayında olmak üzere herkese net 400 TL’lik erzak çeki, 2023 ocak ayında yine net 400 TL’lik erzak çeki verilecektir."

"BÜYÜK BİR BAŞARI ELDE ETTİK"

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, bu sabah üyelerine yönelik canlı yayın yaparak, TİS'in detaylarını paylaştı. 

Sürecin zorlu geçtiğini ifade eden Kavlak, "Sözleşme görüşmelerine Birleşik Metal-İş sendikası ve Özçelik-İş sendikası da katılmışlardır ve anlaşmaya katkı sağlamışlardır. Büyük bir başarı elde ettik" dedi.

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci ise, "Türk Metal Sendikası Gen Bşk Sn Pevrul Kavlak, Birleşik Metal İş Sendikası Gen Bşk Sn Adnan Serdaroğlu ile MESS Gen Yön Kurulu Bşk Sn Özgür Burak Akkol ve MESS'e bağlı işyerlerimizin şube başkan ve yöneticilerinin katılımıyla MESS sözleşmemizi imzalayarak üyelerimize hediye ettik" paylaşımında bulundu.