Etkinlik hakkında bilgi veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, hedeflerinin çocuklara hayvan sevgisi ve bilincini aşılamak olduğunu, bu doğrultuda Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Jandarma HAYDİ ekipleri ile birlikte söz konusu programı düzenlediklerini söyledi.

“ÇOCUKLARA, SAHİPLENMEYİ BARINAKTA YAPMALARININ ÖNEMİNİ ANLATIYORUZ”

Çocuklara, ekipler tarafından sırayla bölümlerin gezdirildiğini belirten Yıkılmaz, “Burada hayvanlarla ilgili sordukları sorulara cevap veriliyor. Hayvanların nasıl besleneceği, barınaklarda neler yapıldığıyla alakalı bilgiler veriliyor. Aslında burada göstermek istediğimiz şeylerden bir tanesi de şu; çoğu insan maalesef dışarıdan köpek satın almak suretiyle, baktıkları köpekleri daha sonra sokağa bırakmakta. Barınakta da şu an 2 bine yakın köpeğimiz, 500’e yakın kedimiz mevcut. Bu hayvanların büyük bir çoğunluğu, zaten sokağa terk edilmiş olan hayvanlar. Çocuklarda bu algıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Satın almayıp sahiplenmeyi barınakta yapmalarını, ebeveynlerine bu bilgileri vermelerini, bunun yanı sıra sahiplenmiş oldukları kedi ve köpeklerini sokağa bırakmamalarını anlatabilmek için, böyle bir etkinlik düzenledik” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Haziran ayından itibaren Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden sahiplenilen köpeklere, yeni yuvalarında adaptasyon sorunu yaşamamaları için temel komut eğitimleri verdiklerini de kaydeden Yıkılmaz, “İnsanlar genelde hayvanın yüzüne, beden durumuna bakarak köpekleri sahiplenmek istiyor. Fakat, adaptasyon sürecinde karşılaştıkları sorundan dolayı, bir süre sonra köpeği geri getiriyorlar. Bunu önlemek amacıyla, Haziran ayından beri, barınak içerisinde bir eğitim alanı düzenledik.  Burada sahiplenmek isteyen kişiler, köpeklerle beraber vakit geçiriyor ve bu köpeklere basit komutların eğitimi veriliyor” diye konuştu.

“HAYVANLARI SAHİPLENİRKEN, SÜREKLİ BAKMAYI DA DÜŞÜNMELİYİZ”

Hayvanları çok sevdiğini söyleyen öğrencilerden Berken Dinler, “Hayvanlarımızın korunmasını ve sahiplenilmesini, onlara daha iyi bakılmasını istiyorum. Zarar verilmiş hayvanlar gördüm, ama burada iyileşiyorlar ve daha iyi oluyorlar. Bence iyi bir yer olmuş” dedi.

Hayvanların senede 1 gün değil, her gün korunması gerektiğini söyleyen Nehir Şahin ise “Aslında bugün, bugüne özel olmamalı. Her zaman hayvanları korumalıyız. Sadece bugün diye böyle bir özen göstermememiz lazım. Çünkü onlar da canlı. Sadece kendimizi düşünmeyip, onları da önemsememiz lazım. Burası hayvanlar için bence gayet güzel bir yer. Burada sahiplenme de oluyormuş. Ama tabi sahiplenirken, sürekli bakmayı da düşünmeliyiz. Sonuçta alıp bırakmak olmuyor. Onlara özen gösterip, sürekli bakmak lazım. Bakamayacaksak, en baştan kararımızı vermemiz lazım” diye konuştu.