Mersin  Büyükşehir Belediyesi, ‘Ada Çayı Fidesi Dağıtım Projesi’ kapsamında, yeni fideleri yeni üreticilerle buluşturdu.

Büyükşehir Belediyesi, Silifke’ye bağlı Ovacık, Yeğenli, Çaltıbozkır, Kavak, Kırobası, Burunucu, Işıklı, Uşakpınarı ve Öztürkmenli mahallelerinden 7’si kadın 25 üreticiye, yüzde 100 hibeli olarak 50 bin ada çayı fidesi dağıtımı gerçekleştirdi.

Proje ile üreticileri alternatif tarım ürünü yetiştirmeye teşvik eden Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ile daha fazla gelir elde etmesini sağlıyor. Proje sayesinde 25 dekar alanın tarıma kazandırılmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, Silifke ilçesinin ürün çeşitliliğinin artmasına da katkı sunuyor.

ÜRETİCİLER TEK FİDEDEN BİRÇOK ÜRÜN ELDE EDEBİLİYOR

Fonksiyonel gıda, baharat, bitkisel çay, ilaç, kozmetik ve parfümeri sanayiinde değerlendirilen ve Türkiye’de birçok türünün endemik olarak yetiştiği ada çayı, türünün korunması ve üretimin artırılması açısından önem taşıyan bir bitki.

Ada çayı fidesi desteği ile üreticiler hem ada çayının yaprağını bitki çayı olarak direkt tüketime sunabilecek, hem de bölgedeki işleme tesisi üniteleri sayesinde ada çayı esansiyel yağı olarak değerlendirebilecek. Üreticiler; ilk yıl isteğe bağlı olarak yaz sonu itibarı ile bir hasat yapabilirken, ikinci yıldan itibaren ilkbahar sonu ve yaz sonu olmak üzere yılda 2 hasat yapabiliyor. Her hasatta dekarda 130-260 kilogram arasında yaprak verimi alınırken, dekarda 1,5-3 lt esansiyel yağ elde edilebiliyor.

GÖK: “25 ÜRETİCİMİZE 50 BİN ADET ADA ÇAYI FİDESİ DESTEĞİ VERİYORUZ”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Gıda Mühendisi olarak görev yapan Özlem Gök, Ada Çayı Fidesi Projesi’nin detaylarını anlattı. Meyve, sebze ya da örtü altı üreticiliği yapılmayan alanlarda, ada çayı üretimi yapılmasını teşvik etmeyi ve alternatif ürün kazandırmayı amaçladıklarını belirten Gök, “Geçen yıl ilkini yaptığımız projeye, bu yıl ikincisi ile devam ediyoruz. Bu kapsamda da bu sene Silifke ilçemizde 9 mahallede, 7’si kadın olmak üzere 25 üreticimize, yüzde 100 hibeli olarak 50 bin adet ada çayı fidesi desteği veriyoruz” dedi.

Üreticilerin, verilen fidelerle yılda 2 kez hasat yapabileceklerine vurgu yapan Gök, “Üreticilerimiz ilk yıl tek hasat yapabilecekleri gibi, ikinci yıldan itibaren bahar sonunda ve yaz sonunda yapacakları iki hasatla, elde ettikleri ürünlerini direkt bitki çayı veya işleme tesisleri sayesinde esansiyel ada çayı yağı olarak değerlendirebilecek ve pazara sunabilecekler” diye konuştu.

Ada çayının bölgeye uyum sağladığını ve üreticilerin oldukça memnun olduğunu belirten Gök, “Geçen sene Silifke ilçesindeki 4 mahallede 800-1200 rakım aralığındaki üreticilerimizle, demonstrasyon çalışması geliştirdik ve ada çayının bölgeye adaptasyon sağladığını, üreticilerimizin verim alabildiklerini gördüğümüz için, bu sene projemize ikincisi ile devam etmeye karar verdik” dedi.