Yeşil alanları korumak ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için görev yapan Büyükşehir’in budama ekibi, bisiklet yolunu kullanan vatandaşları, gölgesi sayesinde güneşten koruyan kauçuk ağaçlarının düzenli bakımını yapıyor. 2 yıl önce verimden düşmesi ve formlarının bozulması nedeniyle derin budamaların yapıldığı kauçuk ağaçları, aradan geçen zaman içinde eski formuna ve sağlığına kavuştu. Ekipler 34. Cadde ile Survivor Park arasındaki bölgede yer alan ağaçların rutin bakımını yaparak, şekil vermek amacıyla budama çalışmalarını yerine getirdi.

MECİT: “BUDAMALARIMIZDAKİ TEMEL AMAÇ, AĞAÇLARIN SAĞLIKLI HALLERİNİ DEVAM ETTİRMELERİ”

Budama çalışmalarını, ağaçların sağlıklı hallerini devam ettirmeleri ve ağacın özelliği ile çevresel faktörlere bağlı olarak yaptıklarını belirten Park ve Bahçeler Dairesi bünyesinde Orman Mühendisi olarak görev yapan Zeliha Mecit, “34. Cadde ile Survivor Park arasında kalan alanda, Kültür Park tarafındaki kauçuk ağaçlarının budama çalışmasını yapıyoruz. Şu anda ağaçlara uyguladığımız şekil budaması, iki yıl önce yaptığımız derin budamanın devamı niteliğinde. Ağaçlarda derin budamadan genel manada kaçınıyoruz. Çünkü, ağaçların kendi hallerinde göstermiş oldukları formlar bizim için önemli. Ağaçların özellikle sürgün verme kabiliyetlerinin azaldığı, formunun bozulduğu durumlarda derin budamaları yapılıyor” diye konuştu.  

“2 YIL ÖNCE YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMANIN OLUMLU SONUÇLARINI ALDIK”

2 yıl önce buradaki ağaçların gelişim özelliklerini kaybettiğini ve bununla birlikte derin budamalarını gerçekleştirdiklerini kaydeden Mecit, “Derin budadığımız süreçte, ağaçların yeşil aksamlarının tamamen kesilmesinden kaynaklı, vatandaşlar tarafından ciddi bir tepki de almıştık. Ancak, yaptığımız çalışmanın ileride nasıl bir sonuç vereceğini bildiğimizden, içimiz rahattı. Açıkçası şu anda aradan iki yıl geçti ve ağaçların gölgesi ile alakalı herhangi bir problem yaşamıyoruz. Görüntü ile alakalı da çevreden çok güzel tepkiler alıyoruz. Arkadaşlarımız da bu arada form verme çalışmalarına devam ediyorlar” dedi.

“KENT MERKEZİNDE SENEDE 2 KEZ PALMİYE BUDAMASI YAPIYORUZ”

Kültür Park’ın özellikle palmiye yoğunluklu bir park olduğunu ve Babil’den başlayarak Hilton’a doğru, palmiye ağaçlarının budama çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekleyen Mecit, “Palmiyelerin budamasını, çiçeklenmeden sonra oluşan meyvelerin yere dökülerek kirlilik oluşturmasından kaynaklı yapıyoruz. Senede iki kez palmiye budamasını, tüm kent merkezinde yapıyoruz. Kültür Park’ta da yaklaşık 1.5 ay önce başlattığımız çalışmamız, birkaç hafta sonunda tamamlanmış olacak” dedi.