Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, çocuklara ve gençlere yönelik şimdiye dek 50 binin üzerinde yemek ve 100 binin üzerinde çorba hizmeti verildi. Bu kapsamda, Mersin Üniversitesi ve Tarsus Üniversitesi’nin kapılarında kurulan Mahalle Mutfakları’nda yapılan üç çeşit yemek 3,5 TL’ye öğrenciyle buluşuyor. Dezavantajlı bölgelerde yaşayan anaokulu ve ilkokul öğrencilerine yönelik olarak ise 2019 yılında başlatılan ‘Süt Senin Gurur Mersin’in’ projesi ile şimdiye kadar 3,5 milyon kutu süt dağıtıldı. 

HER GÜN BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK 

Büyükşehir'in kent genelindeki Liselere Geçiş Sistemi (LGS) hazırlık kurslarına katılan öğrenciler, her gün bir öğün ücretsiz yemek hizmetinden faydalanıyor. Kurs merkezlerine katılan öğrencilerin dersler sonrasında, beslenmek için zaman bulmakta zorlandıklarının tespit edilmesi üzerine geliştirilen proje ile öğrencilerin hem fiziksel hem bilişsel gelişimine katkıda bulunulması amaçlanıyor. 

Sosyal Hizmetler Dairesi Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Cem Karakuş, beslenme hizmetine ilişkin şunları söyledi:

“LGS Kurs Merkezlerimizden faydalan öğrencilerimizin, öğleden önce bizlerden aldığı dersler sonrası eve gidip yemek yemelerinin, sonrasında okullarına yetişmelerinde sıkıntı yarattığını gözlemledik. Bu öğrencilerimizin ya yemek yemeden okullarına gittiklerini ya da aperatif geçiştirdiklerini gördük. Aşhane’deki gıda mühendislerimizle birlikte bir menü hazırladık. Burada bizler öğrencilerimizin hem fiziksel gelişimine hem de bilişsel gelişimine uygun bir katkı sunmak istiyoruz. Bundan böyle, tüm LGS Kurs Merkezlerimizden faydalanan öğrencilerimiz önce derslerini alacaklar, ardından ücretsiz öğle yemeklerini yiyecekler ve biz onları bu şekilde okullarına uğurlayacağız. Kurs merkezlerimizde LGS’ye hazırlanan yüzlerce öğrencimiz bu hizmetimizden faydalanacak.”

Büyükşehir Kurs Merkezlerinde eğitim alan ve beslenme hizmetinden faydalanan öğrenciler düşüncelerini, şu sözlerle dile getirdi:

Nupelda Kardelen Turhan: “Bu kursu çok seviyorum. Dersimiz saat 11.20’de bitiyor. Sonra yemekhaneye geliyor ve yemek yiyoruz. Yemekler çok güzel. Evden direkt okula gidiyor ve yemek götüremiyordum. Fazla bir şey de alamıyordum. Bir simit alıyordum, doymuyordum. Şimdi yemeğimi kurs merkezinde yiyorum.”

Şirin Altunç: “Ben bu kursa 5’inci sınıftan beri geliyorum. Kursumuz ve öğretmenlerimiz çok iyi. Eğlenceli bir şekilde ders anlatıyorlar. Yemekler çok leziz. Annem evde yemek yapmak zorunda kalmıyor. Bence bu kursa herkes gelmeli. Eve gidiyordum, yemeğimi yiyordum, kıyafetlerimi giyiyordum bayağı zorlanıyordum. Ama şimdi burada yemek olduğu için, okuluma daha kolay gidebiliyorum.”

Pelin Sevgibaşı: “Yemekler çok güzel. Kurs da çok güzel. Öğretmenlerimiz de çok iyi ders anlatıyorlar. Yemekler doyuruyor. Çıkışta aç kalmıyoruz. Direkt servise gidiyordum. Kantin fiyatları çok pahalı. Hamburger 20 lira, tost 18 lira. Teşekkür ederiz.”

Sarya Atilla: “Vahap Amca bu kursu bizim için açtı. Burayı çok sevdim, çok mutluyum. Arkadaşlarımı çok seviyorum. Öğretmenlerimiz bize çok ilgi gösteriyor. Dersler arası etkinlik, oyun, deney yapıyoruz. Yemekler de çok güzel. Hiç derdimiz kalmıyor. Tok halde okula gidiyorum ve çok güzel bir şey.”

Robert Akgül: “Yemekler çok güzel olmuş. Her şey güzeldi, hocalar çok iyiydi. Dersleri çok iyi anlatıyorlar. Öğle vakti evde yemek yemiyorum, direkt çıkıyordum. Kantinden bir şeyler alıyordum, ama şimdi daha iyi oldu. Aç kalmadan okuluma gideceğim.”

Ege Akkum: “Gerçekten yemekler güzel. Kantinlerin fiyatları çok pahalı. Burada ücretsiz yemek yiyoruz. Okula aç gitmiyorum, karnımızı burada doyuruyoruz.”

Muhammet Emir Deniz: “Okula giderken hep aç oluyordum. Kantin çok pahalı. Ama buradaki yemekler hem çok güzel, hem bedava, hem de çeşit çeşit geliyor. Çok doyurucu.”

Hizmetten yararlanan öğrencilerin ebeveynleri ise şunları söyledi:

Hülya Akkum: “Çocuğum beğenerek yiyor, lezzetli olduğunu söylüyor. Genelde evde fazla bir şeyler yemiyor, ama burada kalabalıkta çocuklarla beraber yemeğini gayet güzel yiyor.” 

Silva Akgül: “Yemek için çok sevindim. Çünkü zaman kısıtlamasından nasıl ayarlayacağımızı düşünemediğimiz için, bu konuda çok teşekkür ediyoruz Başkanımıza. Ekonomik koşullar maalesef çok kötü. Zorda kaldığımız zamanlar oluyor tabii ki. Bunda da desteğini esirgemeyen Belediyemiz sağ olsun.”

Hatice Zararsız: “Buraya dün başladık ve hiç beklemediğimiz bir sürprizle karşılaştık. Öğlen yemeğini de vereceklerini söylediler ve gerçekten o yönden çok şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Bizim için çok büyük bir artı oldu. Şu anda kırtasiye masrafları, okul masrafları o kadar arttı ki, çocuğunuza harçlık verirken bile yetişmiyor. Bize bunu sundukları için çok teşekkür ederiz.”

Beslenmenin yanı sıra ulaşım konusunda da öğrencilere destek veren Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu doğrultuda geçen günlerde alınan kararla, bünyesinde hizmet veren çoklu tarifeye sahip uzun hatlardaki tüm kısa mesafeli yolculukları 1 TL yaptı. Öğrencilere verilen ütü ve çamaşır yıkama hizmeti de sürüyor.