Denizli Merkezefendi Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantısında, Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın talebi ile gündeme gelen ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi’ kurulması teklifi, AKP ve MHP’nin ret, İYİ Parti’nin çekimser oyu ile reddedildi.

Merkezefendi Belediyesi İdari ve Diğer İşler Komisyonu tarafından sunulan, Kültür Müdürlüğü’nün altında "Şehit Yakınları ve Gaziler Birimi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi, Sanatları Değerlendirme Komisyonu kurulması” teklifi, belediye meclisinin kasım ayı toplantısında ele alındı. 

"ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERİN KURULACAK BU BİRİME İHTİYACI YOKTUR"

Meclis toplantısı öncesi belediye önünde toplanan AKP ve MHP’li grup, teklifin geri çekilmesi isteyerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Şehit yakınları ve gazilerimiz her zaman başımızın tacıdır. Şehit yakınları ve gazilerin, CHP belediyesince kurulacak bu birime ihtiyacı da yoktur. Sırtını PKK kamplarındaki dağlara dayayan HDP ile yandaşlık kurup, sonra da şehit ve gaziler için birim kurmaya yeltenmek ve bunu yine aynı maddede, aralarına virgül konularak Lut kavminin ve LGBT hükümlerini devreye sokacak 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi' ile birlikte görüşülmesi, şehitlerimize ve gazilerimize en büyük haksızlık ve saygısızlıktır. Kadın ve erkeğin her noktada, toplumun her alanında imkanlara erişmede eşit haklara sahip olduğu kanunlarımız çerçevesinde açıktır. Gündem maddesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinden kastedilenin bu olmadığı açıkça ortadadır. Merkezefendi ilçemiz ile ilgili yapısal sorunlar, altyapı ve belediyecilik yatırımları ile ilgili halkımızın hizmet beklentisi var iken başka hiçbir meselemiz kalmamış gibi bu konunun gündeme getirilmesini asla kabul etmiyoruz.”

Meclis toplantısı ise gergin bir ortamda yapıldı. Meclis gündeminin ilk maddesi olan teklifle ile ilgili oylama öncesinde, İdari ve Diğer İşler Komisyonu’nun MHP’li üyesi Hasan Kurşuncu’nun muhalefet şerhi okundu.

“BU KONU BİR POLEMİK KONUSU HALİNE GETİRİLMEK İSTENİYOR”

Ardından konuşan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, görev yaptığı 3 yıl boyunca bir kadın başkan olmanın farkını göstermeye çalıştığını belirterek, “Bunu da kadınlara olan pozitif ayrımcılığımızla gösteriyorum. Bugüne kadar kadınlara yönelik yaptığımız çalışmalarımıza baktığımızda, diğer belediyelerden daha farklı olduğu ortada" dedi. Başkan Doğan, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Siz hangi kadın haklarından bahsediyorsunuz, hangi kadın hakkını savunuyorsunuz, ben size sormak istiyorum. Sözde göstermelik yaptığınız yasalardan mı bahsediyorsunuz? Yoksa bir kişinin iki dudağının arasından çıkan sözle İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden mi bahsediyorsunuz? Pandemi döneminde ilk işten çıkarılanların kadınları olduğunu biliyor musunuz? İş arayan kadınların erkeklere göre daha fazla olduğunu biliyor musunuz? Kadın sorunu sadece ölümler değil, bu işin maddi şiddeti, manevi şiddeti de var. Biz bundan bahsediyoruz ve 3 yıldır da bu anlamda kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz."

İlgili birimin kurulmasının kadın hakları için olduğunu aktaran Doğan, “Bu yapılanları şaşkınlıkla izliyorum. Bu konu bir polemik konusu haline getirilmek isteniyor, getirilsin. Bizi bilen biliyor. Bizi bilenler bilmiş ki 2019’da tercihini yapmış. Bu birim, kadın haklarına yönelik kurulması planlanan bir birimdir" diye konuştu. Doğan, şehit ve gazilerin kendileri için de çok önemli olduğunu, yakınlarına sahip çıktıklarını dile getirdi.

“BU MİLLET ‘BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ’ DİYENLERİ DE GÖRDÜ”

AK Parti Meclis Grup Başkanı Yavuz Aki, Başkan Doğan’a seslenerek, “Siz, bu maddeyi, kadınlarımızı öne sürerek, madde içerisinde şehit ve gazi hakları birimini de koyarak maskelemeye çalışıyorsunuz. İşin aslı, partinizin LGBT ile olan ilişkisi. Bu konu, çok hassas bir konu, toplumu ilgilendiren bir konu, siyasi bir konu değil. LGBT, toplumları, aile yapısını, gelenek ve göreneklerini bozan tehlikeli bir hareket. Lütfen bu harekete alet olmayın" dedi.

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ise AK Partili Yavuz Aki’nin konuşmasına cevaben, "Bu millet ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyenleri de gördü. Bunları unuttunuz mu? O zaman siz ne yaptınız? O zaman da bu şekilde açıklama yaptınız mı? Siz, 20 yıldır hangi kadın cinayetini engellediniz? Siz, bunlar karşısında ne yaptınız? Siz, bir gecede İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiniz ve birçok kadını mağdur ettiniz. Ben çok merak ediyorum, Sayın Bakan ‘Bir kereden bir şey olmaz’ dediğinde siz ne yaptınız, Sayın Yavuz Aki? Ben, bir kadın başkan olarak sonuna kadar kadınların yanında olacağım. Bütün projelerimde onlara destek olacağım" dedi.

AKP VE MHP RET OYU VERDİ, İYİ PARTİ ÇEKİMSER KALDI

Mecliste yapılan oylamada, CHP’li meclis üyeleri evet oyu, AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri hayır oyu kullanırken, bağımsız 4 meclis üyesinden 3’ü evet, 1’i ise hayır oyu verdi. İyi Partili meclis üyeleri ise çekimser kaldı.

Oylama sonucunda, 14 evet ve 15 hayır oyuyla teklif reddedildi.

Görüntü Dökümü

00:00 - 01:56 AKP MHP BASIN AÇIKLAMASI

01:57 - 03:31 ŞENİZ DOĞAN MECLİSTE KONUŞMA

03:32 – 04:13 AKPLİ YAVUZ AKİ MECLİSTE KONUŞMA

04:13 – 04:56 ŞENİZ DOĞANDAN YAVUZ AKİYE CEVAP

04:57 – 05:09 OYLAMA