İstanbul’daki Kadıköy-Eminönü iskelesi önünde, İklim Adalet Komisyonu, Ekoloji Birliği ve Destekli İstihdam Derneği (DİSDER) öncülüğünde yapılan imza kampanyasında bir saatte 500 imza toplandı. Çevreciler, Çambükü köyüyle eş zamanlı olarak yapılan imza kampanyasına, "Havama, suyuma, Çambükü’me dokunma","Çambükü halkı yalnız değildir" sloganlarıyla eşik etti.

İklim Adalet Komisyonu, Ekoloji Birliği ve DİSDER, Çambükü’nde mera alanlarına OSB yapılmasına karşı direnen köylülere destek vermek için bugün Kadıköy-Eminönü iskelesi önünde imza kampanyası düzenledi.

Kadıköy-Eminönü İskelesi önünde broşür dağıtan bir kadın yurttaş, “Kadıköydeyiz, Amasya Çambükü’nde ellerinden toprakları alınan köylüler için İstanbul halkını bilgilendiriyoruz. Amasya Çambükü için sen de imza ver” dedi.

“HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDERKEN EKİLİ TARLALARIMIZ YOK EDİLDİ”

İmza kampanyasını eş zamanlı olarak Çambükü’nde sürdüren köylüler, kampanya sırasında bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“2021 yılı içerisinde Amasya Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyümüze; evlerimizin, yaşam alanlarımızın hemen yanından başlayacak şekilde, köyün tarım ve hayvancılık yaptığı alana organize sanayi bölgesi yapılmasına karar verildi. Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporuna gerek görülmeden, OSB yapılacağı gerekçesiyle hukuki süreç devam ederken geçim kaynağımız olan mera ve ceviz, bamya, şeftali, mısır ekili tarlalarımız yok edilmeye başlandı.

“KÖYÜN KALBİ NİTELİĞİNDE OLAN BÖLGE, FABRİKA KURULARAK YOK EDİLECEK”

Çambükü köyü kadınları önde olmak üzere, köylüler olarak topraklarımıza sahip çıkmak için direnişe başladık. Çambükü köyümüzde organize sanayi bölgesi istemiyoruz. Bilirkişi ‘uygun değildir’ dedi, yine de projeden vazgeçilmedi. Karar ve sonraki süreçlerde asla köy halkının görüşünü almayan OSB yönetimi, ısrarla buraya OSB yapmak istiyor. OSB alanı, köyün hem tarım hem mera alanı olduğu gibi aynı zamanda köyün kalbi niteliğinde. Köy halkı olarak bizler için olmazsa olmaz olan bölge, kurulacak fabrika ve işletmelerle yok edilecek.

“KÖYÜMÜZÜN MERA VE TARIM ALANINA KURULACAK OLAN OSB’NİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Yerleşim yeriyle bütünleşecek olan OSB hem ekosistemi bozacak hem de çevre ve hava kirliliğine neden olacak. Tarım ve hayvancılık yapacak kendi kendine yetebilen bir köyken, topraklarımızdan ekmeğini kazanabilirken şimdi elimizdeki bir avuç toprağı da alacaklar. Bizler, bu köyde barınamaz, üretim yapamaz olacağız. Köyümüzün mera ve tarım alanına kurulmak istenen OSB’nin iptal edilmesini istiyoruz. Siz de mücadelemize imzanızla destek olun. Kampanyamızı başlatarak daha çok kişiye ulaşmamızı sağlayın.”