Armağan Kabaklı ve Güven Boğa'nın sunduğu programda bu hafta orman yangınları ve artan vakalar konuşuldu. Gündem Akdeniz'de bu hafta Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, ÇMO Adana Şube Başkanı Kenan Doğan ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu konuk oldu.  3 haftalık aranın ardından yeniden izleyici ile buluşan programa yoğun ilgi oldu. 

Sedat Gündoğdu, yangın sonrası ortaya çıkan küllerin sucul ekosistemlere taşınmasının yaratabileceği riskleri anlattı. 

İÇME SULLARI İÇİN UYARI

Gündoğdu, "Orman yangınlarında atılan çöplerin de çok etkisi var. Yerleşim yerlerine yakın olması da etkili. Orman yangınlarının olduğu yerlerde içme suları noktasında ciddi uyarıların yapılması gerekiyor" dedi.

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş ise artan vaka oranlarına dikkat çekti. 

AŞI KARŞITI HEKİMLER DİSİPLİNE VERİLDİ

"Bayram öncesi turizm için ciddi bir serbestlik tanındı. Bu da vaka artışına neden oldu" diyen Menteş şunları söyledi:

"Şuan için boş yataklarımızın hepsi tekrar dolmuş durumda. Acilde pandemi alanında 24 saattir bekleyen hastalarımız var. Anlamsız ve bilimdışı bir aşı karşıtlığı var. Bir sosyal medya şımarıklığı var. Aşı karşıtı olan doktorlar sosyal medyada prim peşinde bu kişileri disipline verdik.

akdeniz programı

Türkiye geneli aşı karşıtı 20'ye yakın hekimi disipline sevkettik. İhraç etme durumumuz da var. Bu pik aşısızların pikidir. İki doz Biontec aşısı yaptırmış neredeyse hastamız yok. Bu ülkede aşı oranı bir an önce yüzde 70'i geçmeli."

"ORMANLAR İNSAN ETKİSİYLE YANIYOR"

ÇMO Adana Şube Başkanı Kenan Doğan ise orman yangınlarında insan etkisine vurgu yaptı:

"Orman yangınları da ekosistemi yok ediyor. Doğa kendi kendine yanmıyor. İnsan etkisiyle de çok fazla yanıyor. İnsanların lüks ve konfor için ormanlık alanlara gittiğini ve imara açtıklarını görüyoruz. Bu çok ciddi bir tahribat yaratıyor."

dokuz8 TV'de yayınlar her gün aralıksız bir şekilde devam edecek. Yayınları sosyal medya ve Youtube'dan takip edebilirsiiz.