Kamudaki 700 binden fazla işçiyi kapsayan süreç devam ederken, memur ve memur emeklilerinin ekonomik ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri de 2 Ağustos’ta başlayacak. 

Kamudaki 700 binden fazla işçiyi kapsayan süreç devam ederken, memur ve memur emeklilerinin ekonomik ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri de 2 Ağustos’ta başlayacak. Görüşmeler sonunda yaklaşık 4,2 milyon memur ve 2,2 milyon memur emeklisinin maaş ve aylıklarına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak zam belirlenecek.

MEMUR-SEN VE TÜRKİYE KAMU-SEN BİRLİKTE HAREKET EDECEK

Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl birlikte hareket etme kararı alan Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen görüşmeler öncesi taleplerini ortaklaşa belirledi. Konfederasyonların ortak talepleri arasında; maaş ve aylıklara oransal zammın yanında, seyyanen zam ve refah payı verilmesi, 3600 ek gösterge, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi ile derece kademe ilerlemesinin önündeki engellerin kaldırılması gibi maddeler yer alıyor.

ORTAK TALEPLER 26 TEMMUZ'DA SUNULACAK

Hükümete yakın her iki konfederasyon Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen ortak taleplerini 26 Temmuz’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunacak.

KESK'TEN 1000 LİRA ZAM TALEBİ

Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) ise kayıpların giderilmesi için seyyanen bin lira zam talep ediyor.
KESK, memurların toplu sözleşme süreci öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildireceği taleplerini salı günü açıkladı. KESK Eş Genel Başkanı Mahmut Bozgeyik, 2022 için tüm kamu çalışanlarının maaşlarında yansımalarla birlikte yüzde 43,5 artış yapılmasını talep etti.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 5 BİN 219 TL OLSUN

KESK ayrıca, net 4 bin 810 TL olan en düşük memur maaşının 5 bin 219 TL’ye çıkartılmasını, bu tutar üzerine yüzde 33,21 artış yapılmasını talep etti. Buna göre en düşük memur maaşının 6 bin 952 TL olması istendi.

KESK’in diğer talepleri şöyle:

  • Hali hazırda 408,67 TL olan eş yardımının asgari aylık gıda harcaması olan 707,50 TL’ye çıkarılması,
  • İş yerinde yemek çıkmayan kamu emekçilerine aylık 520 TL yemek yardımı yapılması,
  • Tüm kamu emekçilerine Türkiye doğalgaz tüketim ortalaması düşünülerek yıllık 4.357 TL, aylık 363 TL yakacak yardımı yapılması,
  • Taleplerimizin kabulü halinde 2023 yılı için 2022 yılında gerçekleşen TÜFE+ÜFE ortalaması üzerine + 3 puan refah payı verilerek maaş hesabının yapılması.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ'TEN YÜZDE 30 ZAM TALEBİ

Birleşik Kamu-İş ise kayıpların karşılanabilmesi içi ücretlere öncelikle yüzde 30 oranında zam yapılmasını istiyor. Bu zamdan sonra 2022 için yüzde 15 + 15, 2023 için de yüzde 15 + 15 zam tale ediliyor.

MÜZAKERE AĞUSTOS'UN ÜÇÜNCÜ HAFTASINDA SONLANACAK

Yasal olarak ağustos ayında bağıtlanması gereken sözleşme süreci, 2 Ağustos’ta bakanlığın ev sahipliğinde yapılacak ilk toplantıyla resmi olarak başlayacak. Sözleşmenin genelinde ve hizmet kollarında talep edilen maddelerin görüşülmesiyle ilerleyecek müzakere takvimi, ağustosun üçüncü haftasında sona erecek.

SON KARAR HAKEM KURULU'NDA

Taraflar arasına bu süreye kadar anlaşma sağlanamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak. 11 kişinden oluşa Hakem Kurulu, sözleşmeye dair nihai kararı verecek.