AKP tarafından memur ve emekliye ek zam, TL finansal araçlara talebin arttırılması, kademeli doğalgaz satış fiyatı belirlenmesi düzenlemelerini de içeren kanun teklifi Meclis’e sunuldu.

AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ve Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün ve 77 milletvekilinin imzalarıyla “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

18 maddelik kanun teklifinde BES ile “devlet katkı payını” artırmak amacıyla değişikliğe gidilen teklif kapsamında BES sisteminde kamu katkı payı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılıyor. İhracatçı firmalarda Kurumlar Vergisi'nin indirimine ilişkin düzenlemeyle, Kurumlar Vergisi oranı yüzde 1 olarak öngörülüyor.

BOTAŞ’A YETKİ

Enerji verimliliğini arttırmak, fazla tüketim yapanların fazla tüketim maliyetine katlanması ve doğal gaz enerjisinin tasarruflu kullanılmasını teşvik etmek maksadıyla yapılan düzenleme ile BOTAŞ’a, bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak, il veya bölge bazında kademeli doğalgaz satış fiyatı belirlemesi yetkisi verilmesi öngörülüyor.

Kur korumalı mevduat hesaplarında da düzenlemeye gidilirken, düzenleme ile yurttaşlar TL birikimlerinin mevduata yönlendirilmesi hedefleniyor. Döviz endeksli TL mevduat hesaplarında kur koruma farkını ödemek amacıyla düzenlemeye gidiliyor. Emekli maaşlarını en az 2 bin 500 olarak düzenleyen madde de teklifte yer aldı.

Kamu görevlilerine 01/01/2022-30/06/2022 tarihleri arasında dönemi için yapılacak artış oranı yüzde 5’ten yüzde 7,5’e çıkartılıyor. Enflasyon farkı dahil yapılması gereken zam yüzde 30,95’e çıkarılıyor.