Çocuk yaşta 8 yıl süreyle babasının cinsel istismarına maruz kalan Meliha Yıldız, yaşadıklarını anlattığı kısa belgesel ile ses getirmişti. Meliha Yıldız şimdi de yazdığı kitap ile bu önemli sorunu gündeme taşıyor, deneyimini paylaşıyor.

Meliha’nın dünyanın, Türkiye’nin herhangi bir yerinde yaşayan bir çocuk-kadın olduğu ifade edilen kitap arkası yazısında şöyle deniyor: “Bir ömür boyu yalnız bırakılmış çocuklardan sadece biri ve büyük bir sırrı var. Babası ‘Sakın kimseye söyleme’ demiş. Meliha, onu korumayan annesini korumak için susmuş yıllarca. Onu korumayan ‘kutsal’ ailesini korumak için susmuş; onu koruması gereken toplum ve devlet yaşadıklarını duymak bile istemediği için susmuş.”

meliha yildiz“SESSİZLİK BİR TECRİTTİ”

Tanıtım yazısında, insanların bu konuyu zorlanarak dinledikleri, duymak istemedikleri de ifade ediliyor ve “Çok söyleyen oldu ‘Farz et bunu bana anlatmadın.’ Üstelik insanlara söylediğim en fazla iki cümleydi. ‘Çocukken tecavüze uğradım.’ ‘Yapan babamdı.’ Ben artık bu iki cümleyle sınırlandırılmak, duyulmamakla susturulmak istemiyordum. Sessizlik bir tecritti.” deniyor.

Bir zamanlar birilerini korumak için susan, anlattığındaysa sessizlikle boğulan Meliha Yıldız’ın başka çocukları korumak için yazdığı “Kutsal Tecrit” kitabı Kırmızı Kedi yayınlarından çıktı.

MELİHA YILDIZ KİMDİR?

Meliha Yıldız, 1975’te cinsel istismar da dahil olmak üzere pek çok ihmal ve olumsuzluğun yaşandığı bir evde doğdu. 44 yaşında yaşadıklarını bir video-röportaj ile anlattı. Mağdurluktan aktivistliğe giden yolda önemli bir adım olan bu röportajın ardından çok sayıda kadın, erkek ve LGBTİ+ bireyin iletişime geçtiği Meliha Yıldız ile iletişime geçmesi çalışmalarını hızlandırdı. Halen çocuğun cinsel istismarıyla ilgili yaptığı çalışmaları melihayildiz.org adlı sitesinde paylaşmayı sürdürüyor.