Boğaziçi Üniversitesi’ne 2 Ocak'ta rektör olarak atanıp, 15 Temmuz'da görevden alınan Melih Bulu'nun yardımcılığını üstlenen ilk akademisyen olan Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, rektörlüğe aday olduğunu açıkladı. 

Kumbaroğlu, 1 Nisan'da Twitter'da yaptığı paylaşımda 2017-2020 arasında başlatılan araştırma projelerine ilişkin haberi "Artık bilim" ifadesiyle paylamıştı. Kumbaroğlu'nun Yeni Akit'in 27 Mart'ta "Boğaziçi artık bilim üretiyor" başlığıyla yayımladığı haberi paylaşması, üniversite bileşenlerinin tepkisini çekmişti.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri de konuyla ilgili açıklamalarında şöyle demişti: "Haberde, Boğaziçi Üniversitesi'nin araştırma odaklı bir üniversite olarak yıllardır sürdürdüğü araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yok sayılmıştır. Oysa Boğaziçi Üniversitesi, 2017-2018 akademik yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından bu statü verilmeden çok daha önce, bir araştırma üniversitesi olarak kendini ispatlamıştır ve bir araştırma üniversitesinin yapması gerektiği gibi tüm akademisyenleri ve araştırmacıları ile yıllardır yoğun şekilde araştırma yapmakta ve bilim üretmektedir."

12 İSİM ADAY

Bulu’nun görevinden alınmasının ardından Rektör adaylığını açıklayan isimler şöyle oldu:

Kayyum Naci İnci (Fizik), Mine Eder (Ekonomi), Ünal Zenginobuz (Ekonomi), Cem Say (Bilgisayar), Ali Tekcan (Psikoloji), Kayyum yardımcısı Gürkan Kumbaroğlu (Endüstri Müh.), Veysi Erkcan Özcan (Fizik), Taner Bilgiç (Endüstri müh.), Ayşe Mumcu (Ekonomi), Fikret Adaman (Ekonomi), Cengiz Kırlı (Atatürk Ens.) ve Burçin Ünlü (Fizik).

PROF. DR. ERKUT ÇEKİLDİ

Daha önce adaylık açıklaması yapan Prof. Dr. Erhan Erkut, çekilme kararı aldığını açıkladı. Erkut, yaptığı paylaşımda "Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Erkut, "İçeriden adaylar belirlenirken benimle ilgili bir mesajın verilmemiş olması benim tamam/devam kararım için yeterlidir. Boğaziçi Üniversitesi rektör adaylığından çekiliyorum. Üniversitenin göstereceği adaylara tam destek vereceğim" ifadelerini kullandı.

GÜRKAN KUMBAROĞLU KİMDİR?

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Enerji Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı. Gazi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'nden 1990'da mezun olan Kumbaroğlu, yüksek lisansını ve doktorasını Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı.

Kumbaroğlu, 2 Ocak'ta Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan ve 15 Temmuz'da görevden alınan Melih Bulu'nun yardımcılığını bir ay sonra kabul eden ilk isimdi. Kumbaroğlu, Fizik Bölümü'nden Prof. Dr. Naci İnci ile beraber 8 Şubat'ta rektör yardımcılıklarına atandı. 

Boğaziçi akademisyenleri, 24 Temmuz'da aralarında Kumbaroğlu'nun bulunduğu atanmış yöneticiler hakkında "görevi kötüye kullanma" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.