DİSK Basın İş, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'ne dair yaptığı açıklamada, “Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tüm halkı kendi haber alma hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bir açıklama yayımladı. Açıklamada 100’ün üzerinde gazetecinin yaptığı haberler, sosyal medya paylaşımları ya da uydurma gerekçelerle tutuklandığının, salgın dolayısıyla çıkarılan aftan gazetecilerin ve düşünce suçlularının yararlanmamasının sağlandığının altı çizildi. “Hatta Libya’da ölen bir MİT görevlisinin cenaze törenini haber yaptığı, bu konuda tweet attığı için tutuklanan 6 gazetecinin serbest bırakılmaması için tasarıya özel madde konuldu” ifadelerinin geçtiği açıklamada gazetecilerin aftan yararlanmaması için iktidarın özel bir çaba içinde olduğu vurgulandı.

"MEDYA ORGANLARININ YÜZDE 98'İ İKTİDARA BİAT EDİYOR"

Salgın günlerinde gazetecilerin büyük bir özveriyle topluma haber ulaştırma görevini yerine getirmeye çalıştıkları kaydedilen açıklamada, "Ancak medya patronları çalışanların virüsten korunması için gerekli önlemleri almaktan kaçınıyor. Hatta gazetecileri işten çıkarabiliyor. AKP iktidara geldiği ilk günden bu yana ilk büyük operasyonlarını medyaya yaptı. Gazetelerin, televizyon kanallarının kendisine yakın iş insanları tarafından alınmasını sağladı. Şu anda ülkedeki medya organlarının yüzde 98’e yakını doğrudan iktidarın kontrolünde veya ona biat etmiş durumda. Bu operasyonlar, ardından ilan edilen OHAL sırasında ve sonrasında birçok yayın organının kapatılması nedeniyle binlerce gazeteci işsiz. İktidara biat etmeyen ve sayıları bir elin parmağına ulaşmayan televizyon kanalları RTÜK aracılığıyla yayın durdurma ve para cezalarıyla, gazeteler ise Basın İlan Kurumu aracılığıyla boğulmaya çalışılıyor. İnternet sitelerine anayasaya aykırı bir düzenlemeyle erişim engelleniyor" denildi.

"SALGIN HABERİ YAPAN GAZATECİLERİN İFADESİ ALINDI"

Açıklamada ayrıca salgın haberi yapan birçok gazetecinin ifadesinin alındığı, sosyal medyada espri yapanların dahi evlerinin polislerce basıldığı ifadeleri yer aldı. Erdoğan’ın halktan para toplamasını eleştiren gazeteci Hakan Aygün’ün tutuklandığına dikkat çekildi.

"GAZETECİLER HABER YAPMAYA DEVAM EDİYOR"

DİSK Basın-İş açıklamasını “Tüm bu karamsar tabloya rağmen gerçek gazeteciler haber yapmaya, gerçekleri aktarmaya devam ediyor. İşsiz kalma, yargılanma hatta tutuklanma tehditlerine rağmen işlerini yapan gazetecilerin varlığı umudumuzu artırıyor” diyerek sonlandırdı.