Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Telegram hesabından, "Rusya'ya yönelik yaptırımların belirli koşullarda saldırganlık eylemine yol açabileceğini" savundu. Medvedev, "Yaptırımlar savaş için bir gerekçe olarak görülebilir" ifadelerini kullandı.

Rus güvenlik şefi, Telegram hesabından sıklıkla sert mesajlar yayınlamasıyla ilgili, "Telegram paylaşımlarımın neden bu kadar sert olduğuna dair sorular alıyorum. Çünkü onlardan nefret ediyorum. Onlar yozlaşmışlar" açıklaması yapmıştı.

YAPTIRIMLAR PUTİN'İN YAKIN ÇEVRESİNE ULAŞTI

İngiltere'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kuzeni Anna Tsivileva ile Rusya'nın en zengin ikinci ismi ve aynı zamanda Putin'in önemli destekçilerinden Vladimir Potanin de etkilendi.

YAPTIRIMLAR SÜRECEK TAAHHÜDÜ

Son olarak ABD, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya yaptırımlarına yenilerini ekledi. ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'dan ABD'ye altın ithalatına yasak getirdi. Ayrıca Rus savunma sektöründen yaklaşık 100 kişi ve kuruma yaptırım uygulamaya başladı.

Yaptırım listesinde MiG ve Sukhoi savaş uçaklarının üreticisi Public Joint Stock Company United Aircraft Corporation, Rus stratejik bombardıman ve nakliye uçaklarının üreticisi Tupolev ve Rostec'in doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 veya daha fazlasına sahip olduğu diğer şirketler de yer aldı.

Avrupa Birliği de 23-24 Haziran'da yapılan zirvede Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya karşı içinde altının da yer aldığı yeni yaptırımlar konusunu görüştü. AB liderleri, taslak metinde "yaptırımları güçlendirmek için çalışmaya devam edecekleri" taahhüdünde bulundu.

Avrupa Konseyi, Kanada, Fransa, Almanya ve diğer gelişmiş ülkeler de Rusya'ya yaptırımlar konusunda cimri davranmayan ülkeler oldu.