Ekonomik kriz ve döviz kurlarındaki artış, medikal ürün sektörünü olumsuz etkiledi. Aksaray’da 15 yıldır medikal sektöründe çalışan Kenan Özkaraca, yaşadıkları sorunları ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

“BAZI ÜRÜNLERDE ARTIŞ ORANI YÜZDE 200-300’E YAKLAŞTI”

Kenan Özkaraca, “Hastalar genellikle hasta bezi, sonda, kolostomi torbalarını kullanmaktadır. Ham maddede olan problemden dolayı bazı ürünlerde artış oranı yüzde 200-300’e yaklaştı. Bazı ürünlerde yüzde 50 diyebiliriz. Alüminyum ürünlerinde daha çok arttı tabii ki. Alüminyum ürünlerinde ve silikonda tedarik sıkıntı oldu. Onlarda da biraz arttı. Daha önce 2-3 ürün sattığımızda yerine koyabiliyorduk, ama şimdi aynı ürünlerden 7-8 tane sattığımızda anca o şekilde koyabiliyoruz yani. Kâr marjımız azaldı” dedi.

“ESKİDEN ÇOK DAHA FAZLA KÂR MARJI VARDI, AMA ŞU ANDA NEREDEYSE BAŞA BAŞ GİDİYOR”

Doktor önerisiyle hastaların ürünleri tedarik etmeye çalıştığını söyleyen sektör çalışanı Mustafa Demir de “6 yıldır bu işi yapıyorum. Genellikle hasta bezleri, silikon ve normal sondalar, tabanlıklarda biraz daha yoğunluk var. Reçete yazımlarıyla beraber doktorların önerileriyle ulaşmaya çalışıyorlar. Biz de elimizden geldiğince sektöre yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şu an 100-150 arasında olan bir bez, 180 liraya çıktı. Bu da yaklaşık bir yüzde 20-30 civarlarında bir artış olduğunu gösteriyor. Daha çok artan ürünler de var. Yüzde 100’e kadar çıkan malzemelerimiz var. Eskiden tabii çok daha fazla kâr marjı vardı, ama şu anda neredeyse başa baş gidiyor” diye konuştu.