TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan komisyonda, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının bütçeleri ele alınıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, bakanlığının 2022 bütçesine ilişkin sunumunda 'terörle mücadele' gerilimi yaşandı. Soylu'nun, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'a, “Sürekli oradan gülmeyin. Orada evlatlarımız şehit oluyor, sen gevrek gevrek gülüyorsun” ifadelerini kullanması gerilim yarattı.

TOPLANTIYA ARA VERİLDİ

CHP’li vekillerin tepki göstermesi üzerine Soylu bu kez, “PKK’dan hep oy istediniz” iddiasında bulundu. Bu tartışmanın ardından komisyon başkanı toplantıya ara verdi. Toplantı 10 dakikalık aranın ardından devam etti.

Komisyonda görüşme tekrar başladı. Bakan Soylu tekrar komisyona döndü.

KOMİSYONDA İKİNCİ TARTIŞMA

Komisyonda ikinci tartışma yaşandı. Muhalefet, Bakan Soylu’ya, “Sen önce Sedat Peker’in iddialarına yanıt ver” dedi. Bakan Soylu, “Ben 10 bin doları alan siyasetçiyi söylerim siz de başka şeyler söylemek zorunda kalırsınız” diyerek yanıt verdi.

Uyuşturucu operasyonlardan bahsedilirken muhalefet sıralarından yine sesler yükseldi. Bakan Soylu, “Şimdi size kimin uyuşturucu kullandığını söylerim” dedi tartışma alevlendi.

Muhalefet Komisyon Başkanı Yılmaz’a, taraf tuttuğunu söylendi.

Bakan Soylu ‘evlat nöbetindeki’ 33 annenin evlatlarına kavuştuğunu söyledi, HDP’liler Soylu’ya “Yalan söylüyorsunuz. Cumartesi Anneleri için ne yaptınız?” diye sordu.

ENGİN ÖZKOÇ'TAN SEZGİN BARAN KORKMAZ SORUSU

Engin Özkoç, Soylu'ya yönelik olarak, "10 bin dolar alan siyasetçiyi açıklayacak mısınız?" diye sordu. Özkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sezgin Baran Korkmaz, ABD'de kara para akladıkları için tutuklanıyor. Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konuyor ve yurt dışına çıkışı yasaklanıyor. Şimdi soruyorum Sayın Bakan, eğer emniyet teşkilatının bu konuyla ilgili yeterli veriyi vermediyse bunlar bu mal varlıklarına neden el koydular. MASAK diyor ki, biz bunlardan önce onlara bir ara rapor göndermedik. Siz gerçekten Sezgin Baran Korkmaz'ı 4 Aralık'ta makamınıza çağırdınız mı? Eğer çağırmadıysanız çağırmadık deyin. Çağırdıysanız ne konuştunuz kamuoyu merak ediyor. Sizinle görüştüğü günün ertesi günü Sezgin Baran Korkmaz elini kolunu sallayarak yurt dışına çıkıyor. 

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Siz gerçekten uyuşturucuyla mücadele mi ediyorsunuz? Dünya uyuşturucu baronları neden Türkiye'yi yeni uyuşturucu rotası olarak belirlemişlerdir? 

ÖZKOÇ'TAN AKTAŞ'A: İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş benimle ilgili soruşturma başlatacağını söylüyor. Bu emri kimden aldığınızı çok merak ediyorum Sayın Aktaş. Sizin birinci göreviniz Türkiye Cumhuriyeti'nde emniyet teşkilatında suç işleyen kurumları soruşturmak ve araştırmaktı. Siz böyle ulvi bir görevde maaşınızı alıyor ve gurur duyacağınız bir görevi yapıyorken neden PTT'nin yönetim kuruluna gidip de 5 bin liraya tenezzül edip de oradan yönetim kurulu maaşı almayı içine sindirebildin. Bu PTT ile ilgili açılmış davalar var mıdır, vardır. Benim milletvekilim açmış, ihaleye fesat karıştırmayla, nitelikli dolandırıcılıkla ilgili Deniz Yavuzyılmaz 2 tane daha dava açmış. Hiç vicdanın acımıyor mu, Moralin bozulmuyor mu emniyet teşkilatını bu duruma düşürmekten. İstifa etmeyi düşünüyor musunuz sayın emniyet müdürü?

Kayıtlara geçsin istiyorum. Benim İçişleri Bakanı'na soru sormam engelleniyor.