İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda gerilimli anlar yaşandı. AKP'li ve HDP'li vekiller birbirlerinin üzerine yürüdü, araya CHP'li vekiller girdi. Ardından Genel Kurul'a ara verildi.

HDP ve AKP milletvekilleri arasında gerilim yaşanan bütçe görüşmelerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 2017 yılında Diyarbakır'daki Newroz kutlamasında üstü çıplak vaziyette iken polis kurşunuyla öldürülen Kemal Kurkut’la ilgili sözlerine HDP'li vekiller sıralara vurarak tepki gösterdi.

"OHHH' PARALAR PKK'YA GİTMİYOR"

HDP ile gerginlik yaşayan Süleyman Soylu, Yüksekova'ya ve Şemdinli'ye yeni kaymakamlık binası yapılacağını, Derecik'te temelleri attıklarını dile getirerek, "Ohhh! paralar PKK'ya gitmiyor, millete gidiyor. Oh, oh! Not alın not, not." sözlerini sarf etti. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1338074659892449280?s=20

"KURUMLARIMIZ HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR"

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir'in geçen Ekim ayında Kobane eylemleri kapsamında 6 yıl sonra HDP’li isimlerin gözaltına alınıp tutuklandığı soruşturmayı hatırlatarak, “Kobane eylemleri bahane edilerek partimize karşı bir kumpas dava açıldı, 6 yıl sonra hem de. Bu arkadaşlarımızın hepsi bu dosyada aslında ifade vermişti. Yine DTK ve HDK, TJA gibi demokratik kurumlarımız hedef haline getiriliyor” dedi. Duvar'ın haberine göre AKP'li vekiller, Taşdemir’e tepki gösterirken bazıları kürsüye yürüdü. Bunun üzerine HDP milletvekilleri de yerlerinden kalktı. İki partinin vekilleri arasında yaşanan gerilimi CHP’li vekiller araya girerek yatıştırmaya çalıştı. Oturuma 15 dakika ara verildi ancak gerilim Bakan Süleyman Soylu'nun konuşması sırasında da yaşandı. Soylu'nun Van'da iki köylünün helikopterden atılması konusunda yaptığı açıklamalara HDP'li vekiller tepki gösterdi.  Tartışma tutanaklara şöyle yansıdı:

SOYLU: KURKUT 'KENDİMİ PATLATACAĞIM' DİYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Bir, 2015 yılında Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda DEAŞ teröristleri olduğunu bildiğimiz teröristler HDP'nin mitingine saldırmışlar ve 4 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştır; bunların içerisinde güvenlik görevlilerimiz de var. Ardından, 2017'de tekrar bir Nevruz oldu. Yine, 2015'te Gar patlaması oldu; yine Gar patlamasında onlarca insan hayatını kaybetti, onlarca vatandaşımız hayatını kaybetti. 21 Mart 2017 tarihinde yine Diyarbakır'da bir Nevruz kutlamasında polisin güvenlik çemberinden üstü çıplak bir vaziyette, elinde şuradaki bıçakla -yani şöyle şu kadar bir bıçakla- atlayarak kalabalığa doğru koşan Kemal Kurkut'a polis "Dur" diyor. HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir: Pet şişe olduğu anlaşılıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: "Ben kendimi patlatacağım." Bize gelen ifade bu. HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir: Öyle bir şey yok, öyle bir şey yok.

SOYLU'NUN KONUŞMASI SIRASINDA HDP'DEN PROTESTO

HDP'nin Soylu'nun konuşması sırasında yaptığı protestoya ilişkin görüntüler ise, HDP sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı. Paylaşımda, "Suçsuz yere hapsedilen, işkence gören, katledilen hiçbir canı unutmadık, unutturmayacağız. Suçların müsebbibi olan şahısların koltuklarında rahat rahat oturmalarına izin vermeyecek, her fırsatta karşılarına dikileceğiz. Süleyman Soylu’yu Meclis’te protesto ettik" denildi. https://twitter.com/HDPgenelmerkezi/status/1337868381601533953?s=20

"TOPLULUĞA ZARAR VEREBİLECEĞİ DÜŞÜNELEREK ETKİSİZ HALE GETİRİLİYOR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Bir önceki olay da güvenlik güçlerimizin bu konuda tedbir almasını gerektirdiğinden dolayı onu "Dur" ihtarından sonra durmadığı için, kalabalığa ve topluluğa herhangi bir zarar verebileceğini düşünerek etkisiz hâle getiriyorlar, sonra da hastanede hayatını kaybediyor. HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul: Çare bu mu! Çare bu mu! İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Peki, siz kendi sözlerinizi hatırlayacaksınız. 2015'deki olayda hem Nevruz'da Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda hem de Gar patlamasında "Bunun katili devlettir, devlet bu işi engellemedi." diyenler bugün de Kemal Kurkut'un orada topluluğun üzerine bıçakla…(HDP sıralarından gürültüler)

GÜNAY: BIÇAĞIN KARŞILIĞI SİLAH DEĞİLDİR

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay: Engellemediniz, engellemediniz. Bıçağın karşılığı silah değildir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Pantolonunun altında ne var bilmiyoruz, sadece şunu anlatayım: Bakın, dün biz Viranşehir ve Mardin sınırında, kökenini DEAŞ'lı bildiğimiz ama PYD ve PKK tarafından satın alınarak ve etrafındaki ailesi rehin alınarak sınırımızdan sokulup 1,5 kilo patlayıcıyı pantolonunun içerisine saklayan bir teröristi etkisiz hâle getirdik. Yani sırtı çıplak diye pantolonunda kimsenin herhangi bir bombayla… Orada devlet, HDP mitingini korumak için, orada bir provokasyona müsaade etmemek için gerekli tedbiri aldı, bu tedbiri defalarca alırız, bizim görevimiz budur. (AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar, HDP sıralarından gürültüler)

SOYLU: ELİNDE SİLAH YOK DİYE GÖZ YUMMUYORUZ

Süleyman Soylu konuşmasında, HDP'li belediyelere kayyım atanması ve Van'da 11 Eylül'de askerler tarafından gözaltına alınan Osman Şiban (50) ve Servet Turgut'un (57) helikopterden atıldıkları haberlerine ilişkin de konuştu. Soylu "Örgüte istihbarat sağlayan, belediye kepçesiyle çukur kazan, belediye binasında silah depolayan, arka odadaki Kandil'in müfettişinden talimat alan adamlara, elinde silah yok ve mağarada yaşamıyor diye göz yummuyoruz" dedi.

BEŞTAŞ: BOŞ ARAZİYE KOŞARKEN TEK KURŞUNLA ÖLDÜRÜLDÜ

Bakan Soylu’nun konuşmasının ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi: “Üst tarafı çıplakken, üzerinde hiçbir şey yokken, Bakanın söylediğinin aksine -dava dosyasını incelemesini öneririm- boş araziye doğru koşarken tek kurşunla öldürüldü, tek kurşunla. Şimdi, "Kemal Kurkut dur ihtarına uymadı" diyor. Hani velev ki "Dur" dediler. Kendi üstünü de niye çıkarmış, görgü tanıkları var, demiş ki: "Üzerinde hiçbir şey yok." Bunun için üst gömleğini çıkarmış. Orada Abdurrahman Gök -gazeteci- böyle tane tane vurulma anına kadar bütün fotoğrafları çekmiş, vurulma anına kadar. Bakanın bunu özellikle araştırmasını istiyorum.”

"İÇİŞLERİ BAKANI BİR YARGISIZ İNFAZI AKLADI"

Dava dosyasını incelediğini anlatan Beştaş, dosyada yer alan videoya göre iki polisin kendi arasındaki konuşmada "Ya, ne gerek vardı vurmana şimdi? Bakın, öldü" denildiğini hatırlattı. Beştaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi, burada İçişleri Bakanı bir yargısız infazı akladı. Şunu dese anlardım: 'Yargılama var, istinafa gitti, henüz kesinleşmedi.' Hani olur ya, olur ya, böyle bir dil kursa. Diyor ki: 'Kendisi suçlu, üstünde bomba vardı.' Yargısız infazı savunuyor. Burada bir cinayeti aklayamaz. Kemal Kurkut davasında 1 kişi beraat etti, 78 polis hakkında suç duyurusunda bulundu mahkeme heyeti. Gidip lütfen, biraz daha çalışsın, o 78 polis daha yargılanmadı. Buradan beraat kararının neden verildiğini ben anladım, biliyordum, biraz daha anladım, ikna oldum.”

"ÖZÜR DİLEMENİZİ BEKLİYORUM"

“Ben Bakana soruyorum: Bugüne kadar bu şekilde kolluk eliyle öldürülüp ceza alan tek bir dosya varsa getirin, ceza alan. Bizim İçişleri Bakanlığından beklediğimiz, 83 milyon yurttaşın can ve mal güvenliğini korumasıdır, sizin temel göreviniz budur. Sizin, kendi yurttaşınızın öldürüldüğü, işkenceye maruz bırakıldığı ya da tecavüze uğradığı meselelerde taraf olduğunuz yer halktır, yurttaştır, öldüren kim olursa olsun karşısında durmanız lazım. Takdir edersiniz ki Anayasaya göre iktidarların ve devletlerin objektif sorumluluğu vardır. Hangi sebeple olursa olsun bir yurttaş yaşamını yitirmişse yine sorumlusunuz ve Kemal Kurkut davamızda özür dilemenizi bekliyorum, yargıya müdahale ettiğiniz kabul etmenizi bekliyorum. Umarım konuşmanızda bunu açıklarsınız.”