Ankara’da önceki yıl 19 yaşındaki profesyonel bisikletçi Umut Gündüz’e alkollü şekilde aracıyla çarparak ölümüne yol açan Çağdaş Şenyüz’ün “bilinçli taksirle öldürmek” suçundan yargılandığı davanın 2’nci duruşması görüldü. Ankara 57’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesi Gündüz’ün ailesi, yakınları ve birçok farklı ilden gelen ailelerin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık ve İnsan Hakları Derneği (İHD) temsilcileri katıldı.

“Kaza değil cinayet” ve “Umut için adalet, herkes için adalet” yazılı pankartların açıldığı açıklamada sık sık,  “Boyun eğme katillerden hesap sor”,  “Umut’un katili patron düzeni”, “Hak hukuk adalet, kaza değil cinayet" sloganları atıldı. Açıklamada, kazalarda yaşamını yitiren ve katledilen kadınlar ile AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi ve iki oğlu yaşamını yitiren Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın Urfa Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti’ne dair fotoğraflar da yer aldı.  

POLİS KAZAYLA İLGİLİ OLMAYANLARIN FOTOĞRAFININ KALDIRILMASINI İSTEDİ

Polis, bisiklet kazalarıyla ilgili olmayan kişilerin fotoğraflarının kaldırılmasını istedi. Bu sırada Gündüz’ün yakınları, “Katledilenlere de GBT yapılıyor, onlar için adalet istemeyelim mi” diyerek tepki gösterip fotoğrafların bir kısmını yerden alarak ellerinde taşıdı.

DURUŞMAYI DIŞARIDAN TAKİP ETTİLER

Umut Gündüz'ün babası Menderes Gündüz’ün açıklamasının ardından duruşma başladı. Duruşmaya Gündüz’ün ailesi, avukatları ve HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ile basın alınırken, çok sayıda kişi alınmadı. Salona alınmayan kitle, duruşmayı dışarıdan takip etti.

Tutuksuz yargılanan sanık Çağdaş Şenyüz, polis koruması altında duruşma salonuna geldi. Duruşmada söz verilen sanık Şenyüz, önceki beyanlarını tekrar ederken, avukatı ise yeniden bilir kişi incelemesinin yapılmasını talep etti.

"KAZA DEĞİL CİNAYET" 

Umut’un babası Menderes Gündüz ise tam 509 gündür adalet aradıklarını ifade ederek, bunun bir kaza değil cinayet olduğunu söyledi. Umut’un annesi Asuman Gündüz de, sanığın en yüksek cezayı almasını istediğini kaydetti. 

"DOSYA AĞIR CEZAYA GÖNDERİLMELİ"

Umut’un ailesinin avukatı Dursun Yılmaz, sanığın tutuklanmasını talep ederek, dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini istedi. 

SAVCI "BİLİNÇLİ TAKSİRLE ÖLDÜRME" SUÇUNDA CEZA İSTEDİ

Avukatların savunmasının ardından iddia makamı, avukatların taleplerinin reddine karar verilmesini istedi. Mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, sanığın “bilinçli taksirle öldürme” suçundan cezalandırılmasını talep etti.   

TUTUKLAMA TALEBİNE RET

Taleplere dair kararını açıklayan hakim, sanık hakkında verilen adli kontrol kararının devamına, kazanın meydana geldiği alana dair trafik tespit tutanağı, bilirkişi raporu, Ankara ATK tarafından düzenlenen rapor ve yargılamanın geldiği aşama da dikkate alınarak sanık avukatının yeniden bilirkişi raporu alınması talebinin reddine, sanığın üzerine atılı suçun mahiyeti, tutuklulukta geçen süre ve delillerin toplanması nedeniyle tutuklama talebinin reddine karar verdi. Hakim, dosyanın görevsizlik kararı verilerek ağır ceza mahkemesine gönderilmesi yönündeki talebi ise, görevli mahkemenin Asliye Ceza Mahkemesi olduğu gerekçesiyle reddetti.

Hakim, avukatların savunma gerekçesiyle belirtikleri süre talebini kabul ederek duruşmayı 27 Aralık’a erteledi.

MECLİS ÖNÜNDE ADALET NÖBETİNE BAŞLAYACAKLAR

Duruşmanın ardından adliye önünde tekrar açıklama yapıldı. Baba Menderes Gündüz, yarından itibaren Meclis önünde adalet nöbetine başlayacaklarını duyurdu. Gündüz, “Biz bitti demeden bitmez. Bu süreçte umudumuz yitirmeden devam edeceğiz. Katil tek başına suçlu değildir. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı da bu suça ortaktır. Bu nedenle yasaların çıkarıldığı, kararların verildiği Meclis önünde olacağız” dedi.

Açıklamada konuşan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Meclis’te bisiklet sürücülerine dair bir önerge verdiğini belirterek, “Bisiklet bir ulaşım aracıdır, bisiklet yolları ve güvenli yerler olsa bu ulaşımı kolaylıkla sağlarız” ifadelerini kullandı.