'2021 Yılında Para ve Kur Politikası' tanıtım toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, yeni yılda yön belirleme amaçlı döviz alım satımının yapılmayacağını ve MB’nin daha şeffaf olacağını söyledi.

Merkez Bankası (MB) Başkanı Naci Ağbal, 2021 Yılı Para ve Kur Politikası Metni Tanıtım Toplantısı’nda 2021 yılı için uygulanacak olan para ve kur politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ağbal, fiyat istikrarının ekonomik istikrarın ön koşulu olduğunu ve enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını söyledi.

"ENFLASYONDA BELİRLEYİCİ DÖVİZ KURU"

Ağbal, gıda ve temel mal enflasyonundaki artışın belirginleşmesi ile Kasım ayında enflasyon yüzde 14’e yükseldiğini, üretici enflasyonun ise hızlı artışıyla yüzde 23’e ulaştığını kaydetti. Ağbal, enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Hedeflerimize ulaşmak için şartlara göre politika duruşunu da sıkılaştıracağız. 2021 yılında para politikası sade ve anlaşılabilir bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır. TCMB’nin temel politika aracı haftalık repo faizi olacaktır. Gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz koridoru ve TCMB’nin nihai kredi merci işlevini gören geç likidite penceresi fonlama aracı olarak kullanılmayacaktır.”

"DÖVİZ ALIM VE SATIMI YAPILMAYACAK"

Yön belirleme amacıyla döviz alım satımının yapılmayacağını anlatan Ağbal, “Parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makrofinansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla zorunlu karşılıklar ve diğer TL likidite araçları etkin olarak kullanılacaktır. Bankalara sağlanan swap imkânı kademeli olarak azaltılabilir. Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecektir. Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talebe göre oluşacak, TCMB kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacaktır” ifadelerini kullandı. Ağbal, ayrıca rezerv biriktirmeye yönelik araçların uygun bir şekilde kullanılacağını da belirtti.

"MERKEZ BANKASI DAHA ŞEFAF OLACAK"

Ağbal, MB'nın önümüzdeki dönemde her bakımdan yapmış olduğu faaliyetlerle ilgili daha şeffaf, daha öngörülebilir olacağını dile getirdi.