Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşı karşıya kaldıkları tehditleri ve saldırıları, maruz kaldıkları taciz vakalarını kaydetmeye devam ediyor.

CFWIJ olarak her ay paylaşılan aylık raporların bir devamı olarak Mart ayı basın özgürlüğü raporu bugün yayınlandı. Bu rapora göre 2022 yılının Mart ayında; 32 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı. En çok vaka kaydedilen üç ülke Türkiye, Ukrayna ve Rusya oldu.

11 KADIN GAZETECİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Mart ayında dünya genelinde iki kadın gazeteci Ukrayna işgalini takip ederken öldürüldü. 11 kadın gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle hakim karşısına çıkarıldı. Söz konusu yasal yolla gazetecilerin tacizi bu ayın en çok kaydedilen vakası oldu. Yasal yolla tacizi, gazetecilerin gözaltına alınması takip etti. Dünya genelinde sekiz kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken gözaltına alındı. Dört kadın ise sahada haber takibi yaparken saldırılara uğradı.

CFWJ raporuna göre kaydedilen vakalar şöyle:

● Türkiye’de en az 10 kadın gazeteci mesleki faaliyetlerine yönelik şiddet ve tacize maruz kaldı.

● Türkiye’de 9 kadın gazeteci gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek haklarında yöneltilen suçlamalara yönelik hakim karşısına çıktı.

● Bir kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken meslektaşları tarafından toplumsal cinsiyet ayrımına maruz kaldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Antalya’da düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nü takip eden gazeteci İzel Sezer, erkek meslektaşları ve polis tarafından ‘resmi basın kartı’ (turkuaz basın kartı) olmadığı gerekçe gösterilerek haber yapması engellenmeye çalışıldı.

● “Cumhurbaşkanına ve kamu görevlilerine hakaret” suçlamasıyla 49 gün tutuklu kalan gazeteci Sedef Kabaş, 11 Mart’ta görülen ilk duruşmasında tahliye oldu. Gazeteciye “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından iki yıl dört ay hapis cezası verildi.

● Gazeteci Sultan Eylem Keleş’in yedi yıl önceki sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşmasında gazetecinin savunması alınmadan hüküm verildi. İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada gazeteci bir yıl iki ay 17 gün hapis cezasına çarptırıldı.

● Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in “İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu” başlıklı haberine yönelik Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın (T3 Vakfı) 80 bin TL manevi tazminat The Coalition For Women In Journalism [email protected] I www.womeninjournalism.org I @CFWIJ talebiyle açtığı dava karara bağlandı. 31 Mart’ta görülen sekizinci duruşmada mahkeme gazetecinin 30 bin TL tazminat ödemesine karar verdi.

● Kendine ait olmayan bir sosyal medya hesabı gerekçe gösterilerek hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davada Jinnews editörü Beritan Canözer, beş yıl hapis cezasıyla yargılanıyor. Gazetecinin ilk duruşması 31 Mart’ta görüldü. CFWIJ olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini de başladığı günden beri yakından takip etmeye devam ediyoruz. Mart ayında Ukrayna’da sahada çatışmaları takip eden iki kadın gazeteci Rus askeri güçler tarafından esir alındı. Biri iki hafta esir tutulduktan sonra serbest bırakılırken, diğer kadın gazetecinin nerede tutulduğu henüz öğrenilmedi.