Bilirkişi raporunda, imar planı değişikliğinin mevzuata uygun olmadığı belirtildi. Davayı açan Marmaris Kent Konseyi, "Marmaris’te yaşayan doğa hakkı savunucuları olarak, açıklanan bilirkişi raporu doğrultusunda verilecek mahkeme kararı ile imtiyazlı imar plan değişikliğinin iptal edilip, böylesi kıymetli bir habitatın korunmaya devam edeceği günleri heyecanla bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmaris’in Hisarönü Mahallesi'nde yapılması planlanan Yaşlı Bakımevi, Özel Rekreasyon Alanı, Özel Rekreaktif Alan ve Park Alanı için hazırladığı imar planı değişikliğini bir ay önce askıya çıkardı.

Marmaris Kent Konseyi ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Marmaris Çevre ve Şehircilik İlçe Müdürlüğü'ne, imar planı değişikliğinin geri çekilmesi talebiyle 29 Ocak 2022’de dilekçe verdi. İtiraz dilekçeleri reddedilen Marmaris Kent Konseyi ve MUÇEP, geçen mayıs ayında imar planı değişikliğinin iptali istemiyle dava açtı. Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında, 8 Aralık 2022’de bölgede bilirkişi heyeti tarafından keşif yapıldı. Bilirkişikişi heyeti, keşfin ardından hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Raporda, yapılan plan değişikliğinin mevzuata uygun olmadığı belirtildi.

"KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMDU"

Marmaris Kent Konseyi, bugün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“İmar planlarında değişikliğe gidilen yer hem sulak alan olması hem Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan marjinal tarım, arkeolojik ve doğal sit alanı olması nedeniyle son derece kıymetli bir bölgeydi. Ayrıca, plan değişikliklerinin bütünlükçü bir anlayışla yapılıyor olmasına karşın parsel bazlı bir değişikliğe gidiliyor olması da oldukça dikkat çekiciydi. Pek çok endemik ve koruma altındaki nadir türün yaşam alanı olan bir yerin, yaşlı bakımevi gibi gerçek bir ihtiyaca karşılık düşmeyen gerekçe ile imar planlarında değişikliğe gidilmesi, kentteki biz yaşam savunucuları için kabul edilemez bir durumdu.

"BÖYLESİ KIYMETLİ BİR HABİTATIN KORUNMAYA DEVAM EDECEĞİ GÜNLERİ HEYECANLA BEKLİYORUZ"

Söz konusu parsel sahibinin Erdoğan Ailesi ile dünürlük ilişkisi de göz ardı edilmeyecek bir konuydu. Dava kapsamında, 8.12.2022 tarihinde bilirkişi heyeti yerinde inceleme yaptı. İnceleme sonucu UYAP üzerinden yüklenen bilirkişi raporu, itirazımızı haklı kıldı ve imar plan değişikliğinin uygun olmadığı kanaatini oybirliği ile açıkladı. Rapora göre; dava konusu imar planları bakımından, ‘planların kademeliği birlikteliği ilkesi, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı ilkesi’ açısından uygun-tutarlı olmadığı kanaati edinilmiştir. Marmaris’te yaşayan doğa hakkı savunucuları olarak, açıklanan bilirkişi raporu doğrultusunda verilecek mahkeme kararı ile imtiyazlı imar plan değişikliğinin iptal edilip, böylesi kıymetli bir habitatın korunmaya devam edeceği günleri heyecanla bekliyoruz."