Koronavirüs salgını sürecinde sağlık çalışanları ile birlikte çalışmak zorunda olan emekçiler de ciddi risk altında. CHP bu konuyu da gündemine aldı.

CHP Milletvekili Turan Aydoğan, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a market çalışanları için alınan önlemleri sordu. Duvar'ın haberine göre Aydoğan, market çalışanlarının günde 14 saate kadar çalıştırıldığını ve örgütlü olmayan marketlerdeki çalışanların halinin perişan olduğunu belirterek, “Yeni personel almadan 3 kişi ile tüm marketin işini ve üstüne de sipariş teslimi işini yaptırmaya çalışan bir zihniyet var” dedi.

AYDOĞAN, BAKAN SELÇUK'A ŞU SORULARI SORDU

"Bizim gitmeye çekindiğimiz yerde market çalışanları yüzlerce insanla temas ederek çalışmak zorunda. Onlar için acil önlemler alınmalı diyen Aydoğan, şu sorulara yanıt istedi: – Market çalışanları neredeyse günde 13-14 saat çalıştıklarını belirtiyor, buralar denetlenmekte midir? – Şimdiye kadar kaç market çalışanı Covid-19’a yakalandı? Bu vakaların filyasyonu yapıldı mı? – Salgın sürecinde gün içinde yüzlerce müşteri ile temas halinde olan market çalışanları çalışma yaşamı içinde Covid-19’a yakalandığında bu iş kazası olarak kabul edilecek midir? – Online alışveriş dışında, market çalışanlarının, ürünleri market içinde kullanılan arabalarla müşteriye kadar ulaştırma görüntüleri basına yansımıştır. Bu uygulama mevzuata uygun mudur? Bu sırada geçirmiş olduğu kaza her halükarda iş kazası sayılacak mıdır?

"12-13 SAAT ÇALIŞTIRILIYORLAR"

Aydoğan market çalışanların çalışma koşullarıyla ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu: “Toplu iş sözleşmesi olan marketlerde durum daha denetimli ve kontrol altında fakat sendikaların olmadığı, örgütlü olmayan marketlerdeki çalışanların hali perişan. Çalışma saatleri, sosyal mesafe uygulamasında sıkıntılar ve bir de evlere servis meselesi var. Nerdeyse 12- 13 saat çalıştıklarını belirten market çalışanlarının hakları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca denetlenmeli ve bazı düzenlemeler getirilmeli.”

"3 KİŞİYLE TÜM MARKETİN İŞİNİ YAPTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

“Ayrıca online alışveriş dışında, market çalışanlarının marketlerin içinde kullandığımız arabalarla ürünleri müşterilere teslim etmek için apartman apartman gezdiklerine dair görüntüler gördük. Bu insanların iş tanımında bu yok. İş yükleri arttırılıyor. Yeni personel almadan 3 kişi ile tüm marketin işini ve üstüne de sipariş teslimi işini yaptırmaya çalışan bir zihniyet var. Buna istismar desek yeridir. İnsanlar böyle bir süreçte işsiz kalma endişeyle çalışmaktan kaçınma haklarını da kullanamıyorlar. Buna müdahale edilmeli.”