Kayyum tarafından yönetilen Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde çalışmayan beş kişiye maaş ödendiği ortaya çıktı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyumun çalışan listelerinde yaptığı oynamalarla 5 kişiye 6 ay boyunca çalıştırmadan maaş ödediği ortaya çıktı.

KENT A.Ş. LİSTELERİNE EKLEME YAPILDI

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre Mardin Kayyumu, belediyeye bağlı Kent A. Ş.'nin personel listelerinde oynama yaptı. Kent A.Ş.’nin satın alma personelleri tarafından tutulan tutanağa göre, satın alma ve personel maaşlarının anlaşmalı olunan banka üzerinden sisteme yükleneceği sırada Mayıs ayı ödeme listesindeki personel sayısının Mardin Büyükşehir Belediyesi Hizmet Alımı dosyasında bulunan personel sayısından fazla olduğu fark edildi. Yapılan incelemede listede bulunan bazı isimlerin belediyede çalışmadığı belirlendi. Geriye dönük yapılan incelemede söz konusu durumun 2020 yılının Ocak ayından beridir devam ettiği anlaşıldı.

ŞİRKET YÖNETİCİSİ YAPMIŞ

Belediye şirketinin satın alma personelleri tarafından tutulan tutanakta “Satın alma ve personel maaş listeleri muhasebe bölümünde bulunan P.B. ve S.B. tarafından muhasebe sisteminde düzenlenir ve Kent A.Ş. üst düzey yöneticisi olarak görev yapan A.K. ve Kent A.Ş. personeli H.K. tarafından excel de liste haline getirilerek, bize teslim edilir. Yaptığımız incelemede muhasebe sisteminde düzenlenen evraklarda A.K. ve H.K. tarafından hazırlanan listenin farklı olduğu görüldü. Ekte bulunan listede yazan isimlerin excel ortamında hazırlanmış listelere eklendiği ve herhangi bir gerekçe olmadan haksız para aktarımı yapıldığı tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı. Yapılan incelemede belediye personeli olmadıkları tespit edilen Ö.Y., Ş.Y., M.H.T., C.Y. ve F.G. isimli kişilere her ay banka hesapları üzerinden 3 bin 500 TL ile 5 bin TL arasında değişen ödemelerle altı ay boyunca toplam 171 bin 789 TL ödeme yapıldığı belirlendi. Tespit edilen bu usulsüzlüğe rağmen sorumlu kişiler hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunulmadı. Sorumlu kişiler önce işten çıkarıldı, ardından da sadece bir aylık maaşları ödenerek belediyeye geri alındı. Yine hesaplarına para aktarılan kişilerle ilgili de herhangi bir suç duyurusunda bulunulmayarak yapılan yolsuzluğun üstü kapatılmaya çalışıldı.

KENDİSİNİ ELE VERDİ

Olayın üstünü kapatmak amacıyla Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili olan Zeyni Teker imzası ile yolsuzluğun sorumlusu oldukları tespit edilen Kent A.Ş. yöneticisi A.K. ve şirket personeli H.K. önce işten çıkarıldı. İşten çıkarılan isimlerden şirketi yöneticisi A.K., hesabına para yatırılan isimler arasında olmamasına rağmen kendisini aklamak için ödemelerin yapıldığı banka üzerinden belediyenin hesabına para iadesi yaptı. A.K.’nin belediye hesabına yaptığı iade ile kendi maaşını iki defa ödediği anlaşıldı. A.K., yaptığı işleme dair belediyeye gönderdiği dilekçede banka dekontlarını ekleyerek, şunları belirtti: “Belediyeniz iştiraki olan Mardin Kent Anonim Şirketinizin ***630 TC kimlik nolu personeliyim. 15.06.2020 tarihinde Mayıs ayı olarak tarafıma yatan maaş mükerrer (2) defa yatırılmış olup, yatırılan fazla tutar olan 5689,04 TL tutarındaki rakamın iadesinin Mardin Kent AŞ. Vakıfbank hesabına iadesi yapılmıştır. Hesabımdaki mahsuplaşmanın düzeltilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederim.” A.K.’nin yaptığı bu para iadesi maaş yolsuzluğunun sadece isimleri tespit edilen 5 kişi ile sınırlı olmadığını da ortaya çıkardı.

OLAYIN ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ

Yaşanan olay nedeniyle Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeyni Teker’in imzası ile “(…) şahısların tabi oldukları 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri çerçevesinde aykırı davranış sergiledikleri, 25/II (e) bendi gereğince işveren tarafından haklı fesih hakkını doğurmaktadır” denilerek, iş çıkışı verilen isimler bir süre sonra yine aynı ismin imzayla işe geri alındı. Yolsuzluğa karışan isimlerden Kent A.Ş. yöneticisi A.K.’nin kendisine yaptığı bir aylık fazla maaş ödemesini iade etmesi işe iadeleri için yeterli görülerek, olayın üstü kayyım yöneticileri tarafından kapatıldı.