Sayıştay Başkanlığı tarafından AKP iktidarı tarafından kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi ve belediyeye bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne ilişkin hazırlanan rapor pek çok usulsüzlüğü ortaya çıkardı. Sayıştay'ın 2020 yılı denetim raporunda, kayyum belediyesinde tespit edilen bulgular 8 başlıkta sıralandı. MARSU’daki bulgular ise ayrı 7 başlık oluşturdu. Raporda muaf olunmasına rağmen Elektrik Tüketim Vergisi ödendiği, işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmadığı, MARSU denetiminde köylülerden hukuka aykırı vergi alındığı ve ihalelerin usulsüz yapıldığı ifade edildi.

DEDAŞ FAZLADAN ÖDEME 

Belediyeye 2020 yılında 483 milyon 156 bin 238 TL ödenek verildiği ifade edilen raporda bütçeden 2021 yılına devreden miktarın 250 bin TL olduğu kaydedildi. Belediyenin muaf olmasına rağmen Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.’ye (DEDAŞ) 84 bin 907 TL Elektrik Tüketim Vergisi ödediği belirtilen raporda, fazla ödemenin DEDAŞ’tan talep edilmesine rağmen tahsil edilemediğine yer verildi. İnceleme sonucunda kayyım yönetiminin işçilerin yıllık izinlerinin kanuna uygun şekilde kullandırılmadığı tespitine yer verilirken, işçilerin toplamda 9 bin 991 günlük izinlerinin kullandırılmadığı belirtildi.

MARSU’DAKİ USULSÜZLÜK

MARSU’ya dair incelemede tespit edilen bulgular arasında yurttaşların su aboneliği için yatırdığı güvence bedellerinin güncellenmemesine yer verildi. Raporda şöyle denildi: “(…) güvence bedelinin, 10 yıl sonra tarifelerdeki güncel tutarlar dikkate alınmadan iade edilmesi enflasyon göz önünde bulundurulduğunda abone açısından haksız bir durum teşkil etmektedir. Güvence bedellerinin sözleşme tarihinde tahsil edilen tutar üzerinden iade edilmesi aboneliğini sonlandıranlar açısından aleyhte bir durum ortaya çıkarmaktadır. Güvence bedellerinin güncellenmesi, abonelik sözleşmesinin tarafları açısından daha hakkaniyetli bir yaklaşım olacaktır."

HUKUKSUZ VERGİ ALINDI

Köylerde ikamet edenlerin Çevre Temizlik Vergisi’nden muaf olmalarına rağmen MARSU’nun köylerden hukuksuz bir şekilde 752 bin 570 TL vergi toplaması da Sayıştay raporuna geçti. Raporda, "(…)belirtilen yerlerde bu verginin tarh, tahakkuk ve tahsilinin yapılması hukuken mümkün değildir” denilerek, MARSU tarafından depolara verilen su miktarının ölçümünün yapılmadığına dikkat çekildi. 

Raporda MARSU tarafından yapılan ihalelerin, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na (KİK) göre açık ihale usulü ile yapılması gerekirken, mevzuata aykırı şekilde KİK’in 21-b maddesi kapsamında “pazarlık usulü” ile yapıldığı da vurgulandı.