Hülya Kılınç’ın haberine göre, Geçtiğimiz günlerde bir yaşını dolduran Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği, Eğitim-Sen Manisa Şubesi’nde bir araya gelerek kentin su ve yapı güvenliği konularıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Dernek adına basın açıklamasını okuyan Nurullah Candan, 6 Şubat tarihinde Maraş merkezli yaşanan depremlere değinerek, yaşanan felaketin arkasında bıraktığı yıkımın bilim ve eğitime gösterilmeyen sonuçlarının yattığını söyledi.

 “DOĞAYA KARŞI GELİNMEZ! DOĞAYLA UYUM İÇİNDE YAŞANIR”

Manisa’nın da 1’inci derece deprem kuşağı bölgesinde hatırlatmasını yapan Candan şöyle devam etti “Cumhuriyetimiz boyunca bu sorunla sıkça karşılaştık. Geçtiğimiz ay bunların en yıkıcı ve en can alıcı olanını yaşadık. Doğaya karşı gelmek olası değildir ancak, doğa ile uyumlu yaşamak önemlidir. Nasıl su baskınları akarsuların ıslahı, kuraklık barajlarda toplanan su ile önlenebiliyorsa, depremler de günümüz bilgi birikimi kullanılarak, sağlam zeminlerde yapılacak uygun ve sağlam yapılarla büyük yıkımlara neden olmadan geçiştirilebilir.

“YIKIMDAN KURTULANLARA SU BİLE SAĞLANAMADI”

Yaşadıklarımızdan sonra bilgi ve teknoloji rehberliğinde, hazırlıklı olmadığımızı söylemek zor değildir. Son bir aydır sıklıkla izlediğimiz tartışmalara girmeyeceğim. Ancak izlediklerimizden, büyük yıkımdan kurtulanlara su bile sağlayamayınca dehşete düşmemek çok zor olmaktadır. Tüm yurttaşlarımızın gözleri önünde yaşanan bu ‘trajedi’ sonrasında hepimiz kendi yaşadığımız coğrafyayı, kentlerimizi ve konutlarımızı gözlem altına aldık.Deprem ile büyük bir facia yaşandı ve geri dönülmez kayıplar oluştu. En büyük korkumuz yaşanan depremde yapıldığı gibi, uyarılarımızın dikkate alınmaması sonucu yeni çevre felaketleri yaşamak.

“KENTİMİZİ ÇÜRÜK ZEMİNLİ OVAYA DOĞRU KAYDIRILIYOR”

Manisa’nın 7 şiddetinde bir depreme eğilimi olan bir bölgede bulunduğunun altını çizen Candan,  şiddetli sarsıntıların unutulup kentin çürük zeminli ovaya doğru kaydırılmasının yanlış olduğunu vurgulayarak “ Bina yükseklikleri önlem almadan 5 kattan 8 hatta 13- 14 katlı dikine mimari ile yeşil alanlarımıza kaydı. Şu günlerde çok katlı binalarda yaşayan hemşerilerimiz, tedirgin ve endişeli. Bu konuda yerel yöneticilerimize düşen görevler var. Gördüğünüz gibi deprem, deprem olmaktan çıktı. Liyakatsiz kişilerin elinde yok edilen kurallar, uzmanların uyarıları dikkate alınmayınca, büyük bir faciaya dönüştü. Ne yazık ki tüm olumsuzlukların üzerini örtme çabası içine girildi.”diye konuştu.

“LİYAKATSİZ YÖNETİCİLER DEPREM BÖLGESİNDE HALKI ÇARESİZ BIRAKTI”

Dernek yöneticileri ve çevre dostlarının da hazır bulunduğu açıklamada Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener de söz alarak, Maraş merkezli depremlerin hemen sonrasında iktidarın liyakatsiz yöneticilerinin deprem bölgesindeki halkı çaresizlik içinde bıraktığını ifade ederek, olası depremlere karşı alınması gereken bilimsel önlemlerin önemine dikkat çekti.